Cytat:
Moim zdainem tu masz sprzeczność.
Nie można oczekiwać ze historia ma sama ''mówić w własnej obronie i jednocześnie twierdzić że się nie broni bez uświadamiania.
|
Jasne. Dlatego osądzać powinni ludzie, którzy się czują Polakami i się wyrzekli komunizmu, PZPRu itp rzeczy.
Cytat:
Ja nie widzę obecnie osoby która byłaby w stanie pogodzić naród ktory tak jest podzielony.
Nie widzę mozliwości aby autorytety z obu stron mogły się spotkać i bez emocji napisać historię swoich ojców i dziadków. Nie przy obecnym podejsciu władzy do poprzedniego okresu.
|
I dobrze, że nie widzisz bo to tak jakby chcieć pogodzić ogień z wodą. Są w Polsce Polacy, którzy kochają ten kraj, jego historię i są postkomuniści, komuniści i lewacy, którzy się wstydzą za Polskę, którzy mają sentyment do tamtego systemu a nie do Polski.
I tu się nie ma co godzić tylko trzeba się pozbyć jednej ze stron. Skoro jedni Polskę szanują a drudzy się jej wstydzą, jedni gardzą komunistami a drudzy się z nimi bratają to jak tu się dogadać?
Ja piszę cały czas w takim uproszczeniu wielkim ale do tego się wszystko sprowadza.
I tak samo jak Wałęsa się nie mógł dogadać z Jaruzelskim a pogodzili się jedynie dlatego, że Bolek sprzedał wszystko co mógł, wyrzekł się wszystkiego a komuniści dalej sobie dobrze żyli w Polsce. Tak samo się dzisiaj nie dogadasz bo najogólniej mówiąc jest jedna opcja prawicowa, pro polska a druga lewicowa antypolska. I ciężko aby dwa różne o 180 stopni światy się dogadały.
Albo będzie Polska prawicowa, albo lewicowa. Dopóki to się nie rozwiąże to zawsze będą mocne podziały. Dlatego mam nadzieję, że to całe towarzystwo KOD-PO-SLD-N zostanie wy.......one w kosmos razem z komuchami i zaczniemy budowac normalną Polskę za ileś lat.