Wyświetl pojedynczy post
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.12.2016, 11:12
Rozgrywki grupowe za nami pora na podsumowanie. Oto jak prezentuje sie sytuacja w rankingu krajowym po zakończeniu rozgrywek grupowych.

Na czerwono zaznaczyłem kraje, których Polska wg mnie nie ma szans dogonić w tym sezonie. Na niebiesko zaznaczyłem kraje, które wg mnie nie mają szans przegonić Polski. Dlaczego tak ? Popatrzcie

Aby Cypr prześcignął Polskę musiałby jedyny grające jeszcze APOEL zdobyć 6 punktów czyli awansowac do 1/8 finału po dwóch wygranych w 1/16 finału i tam jeszcze co najmniej raz wygrać... Tłumaczyć szans na zdobycie przez Legię 14 punktów nie będę bo to siedem wygranych... Niemniej na biało zaznaczyłem kraje, które Polska może prześcignąc albo, które mogą Polskę wyprzedzić. Odnośnie awansu Polski tu sprawa jest o tyle prostrza, że ani Szwecja ani Białoruś nie mają już żadnego klubu w grze. W grze natomiast jest Izrael, któremu wystarczy, że jego klub zdobędzie o jeden punkt więcej niż Legia i Polska będzie za Izraelem... Tak czy siak. Polska zaczynała w tym roku rozgrywki od miejsca 21 i póki co to miejsce utrzymuje.
Niestety zaczynała od 21 miejsca w tym roku choć poprzedni sezon zakończyła na miejscu 18 więc uprawnionym jest też zdanie, że w tym sezonie nie zdobyła tylu punktów by odrobić miejsce z poprzedniego sezonu. potwierdza to zresztą poniższe zestawienie.

Na czerwono zaznaczyłem kraje, które od Polski dzieli więcej niż 2 pkt, na niebiesko kraje za Polską, która dzieli więcej niż 2 pkt. No i niestety po kolorach widać że coraz niższe miejsca są tymi, do których Polskę dzieli mniej niż 2 pkt czyli miejsca zaznaczone na biało... Widać to też na wykresach, które w trochę inny sposób pokazują to co prezentuje powyższa tabelka.

Co do wykresu ukazującego zmianę dystansu do miejsc 15-21. To miejsca 15-18 z każdą rundą nam stawały się coraz bardziej odległe. Lepiej było z miejscami 19-20, które nie odskoczyły nam w taki sposób, że ciągle jest mozliwe jeszcze ich przeskoczenie.
Co do wykresu ukazującego dystans do miejsc 22-27 to za wyjątkiem miejsca 27, które po zakończeniu rundy grupowej jest bardziej odległe niż przed jej rozpoczęciem to kraje zajmujące miejsca 22-26 znacząco się zbliżyły do Polski. Oczywiście ktoś powie, że za wyjątkiem Cypru a w szczególności Izraela pozostałe kraje Polsce już nei grożą niemniej jednak zbliżenie się tych krajów sprawia, że w kolejnych latahc będzie im łatwiej z Polską o miejsca rywalizować.

Odnośnie rankingu klubowego to tu można oceniać wyniki dwojako. Poniżej zestawienie ukazujące obecną sytuację na tle sytuacji sprzed rozpoczęcia rozgrywek.

W stosunku do sytuacji w rankingu klubowym 2017 (tegorocznym) sprzed rozpoczęcia rozgrywek to największy awans wykonało Zagłębie bo aż o 20 miejsc. Oczywiście także Legia awansowała o 10 miejsc, jednak w przypadku Legii to jak pokaże kolejne zestawienie to ten awans miał charakter odzyskiwania miejsca zajmowanego na koniec zeszłorocznego rankingu. Skoro więc o porównaniu obecnej sytuacji z sytuacją sprzed roku mowa to ...

Jak widać największy awans w porównaniu z zeszłym rokiem ma na swoim koncie Zagłębie. Jeśle Legia nie zdobędzie żadnego kolejnego punktu choćby raz remisując to obawiam się, że Zagłębie będzie jedynym Polskim klubem, które tegoroczny ranking zakończy na wyżzym miejscu niż miejsce w zeszłorocznym rankingu.