Wyświetl pojedynczy post
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.11.2016, 20:50
W dzisiejszych czasach za 3 dychy to będziesz kupował auto mające około 10 lat. W tym wieku auto już jest dość wyeksploatowane więc szukałbym czegoś do czego kupisz części w zamiennikach. Dodatkowo dużo jeździsz więc tym bardziej postój samochodu nietypowego na czas poszukiwania części jest słabym rozwiązaniem.

Sam jeżdżę Alfą, która mi się ostała jeszcze z czasów gdy miałem inne służbowe i bardziej postawiłem na oryginalność. Auto warte 15 tys. a sama zaślepka do reflektora czy klamka, którą ostatnio wyrwałem kosztuje 300 zł. Patologia.

Poszedłbym tak jak Kocur radzi w benzyne + lpg lub diesla ale koniecznie przez filtra cząstek stałych. Passat moim zdaniem przereklamowany. Szczerze to z zaproponowanych chyba tylko Volvo się nadaje. Ja osobiście poleciłbym Octavię właśnie. Najlepiej z silnikiem 1.6 MPI i gazem. Ścigantem to nie jest ale silniki kręcą po pół melona. Zawieszenie też idealne na polskie Camel Trophy. Moja Mama taką użytkuje już 8 rok, od nowości, 250 tys na gazie przejechane, a w zawieszeniu chyba tylko 1 simmerblock wymieniony. Auto godne polecenia.

W dieslu polecałbym coś z grupy FIAT i jego 1.9 JTD. Silniki nie do zajeb...nia, 150 KM w obojętnie jakiej budzie dają radę. Czy to Astra H, Fiaty Bravo, Alfa, Croma itd. Przepatrz tylko blachy, weź wersję bez DPF i śmigaj. W trasie przy 200 mi pali 10, 180 9 litrów, 160 to 7,5 a przy 110 średnio to weźmie ok 6. Kiedyś do Poznania spaliłem 5 litrów jadąc krajówkami i niemal 1200 na baku. Na prawdę dobre silniki.
Odpowiedz cytując