Cytat:
|
Ja chciałem tylko powiedzieć, że są różne definicje narodu: biologiczne, rasowe, etniczne, językowe, a w Stanach Zjednoczonych narodowość jest synonimiczna z obywatelstwem. Nie można rozstrzygnąć tej dyskusji, chyba że w odniesieniu do faktów społecznych, albo poszczególnych teorii. I jeszcze chciałbym dodać, że na pewnym poziomie nie ma sensu prowadzić dyskusji, pozdrawiam ludzi rozsądnych i myślących.
|
Żyjemy w Polsce i myślę, że tutaj najważniejszy jest czynnik tego czy jego serce dla Polski bije, czy nawet będąc 3 pokoleniem urodzonym na obczyźnie (wiadomo jakie losy przechodził nasz kraj w XX wieku) taki człowiek czuje się Polakiem. A jak się czuje to wiadomo, że MUSI znać język (choćby go kaleczył ale musi się nim posługiwać), ogólnie wiedzieć coś o Polsce a nie tylko to, że mieliśmy Polaka papieża a najsłynniejsi Polacy to Wałęsa noblista Bolek, Radwańska i Kubica. Tyle to może wiedzieć Brytyjczyk czy Niemiec z krwi i kości.
A, że jesteśmy kibicami to tym bardziej ten czynnik uważam jest ważny bo tak jak się szanuje piłkarza, który oddaje serce dla klubu i tworzy jego część tak samo kibic Polakiem nazwie osobę, której chociaż połowa serca bije dla kraju a nie takiego odpowiednika najemnika klubowego, czyli Polaka bo babka czy dziadek byli z Polski.
Cytat:
|
Smiech na sali jak takie progejowskie i lewacki towarzystwo wypowiada sie w tym temacie. Blazenada!
|
Co Ty ćpiesz? I za chwilę napiszesz, że ktoś .......i kocopoły
Polakiem to się jest a nie bywa. Masa ludzi, która tu mieszkała wyparła się polskości wchodząc w konszachty z obcymi interesami. Te wszystkie kumusze ....y, które zdradziły Polskę dla Lenina i Stalina, którzy mordowali Wyklętych to dla Ciebie też Polacy? Bo co? Bo się tu urodzili i mieli rodziców z Polski?
Tu jest Polska, tu żeby być Polakiem to trzeba ten kraj miłować a nie sobie papierkiem mordę wycierać. Jak ktoś się sprzedaje to jest ....a a nie Polak i tak samo z tymi zza granicy. Jeśli dla Polski pamiętają tylko dla kasy i fejmu (jak farbowane lisy) albo nie znają języka i nic o Polsce nie wiedzą to są .... a nie Polacy.