Wyświetl pojedynczy post
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.09.2016, 09:54
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Nie Holendrzy, a Cupial chciał i zagrał va banque. Holendrzy chcieli iść drogą Legii, jak sie okazało słuszną. Wyciekła dawno lista transferowa, Lameye itd. to nawet nie byl 2, tylko 3 wybór.

Cupial wyłożył czeki bez pokrycia, Holendrzy tylko stawiali na wybrane przez Cupial numery.

Takie dobre wyłożenie sprawy dla grupy, której obecnej sytuacji Wisły winny jest holenderski duet.

I nie jestem ich miłośnikiem, podobnie jak grupa, którą tym mianem okreslasz. To grupa inteligentnych ludzi, którzy wiedzą w jaki sposób działał były właściciel.

Cierpliwość - lekcja za minimum 220 milionów.
Temat zaciągu holenderskiego był wałkowany przez kilka lat. Nikt mi nie wmówi, że Holendrzy działali za plecami Cupiała, że ściągali takich których chcieli w pierwszym rzędzie jak i że nie założono wówczas wpływów z dupy ( ponad 20 tys. widzów na meczach regularnie)......Efekt mamy widoczny dzisiaj....
Dziwi mnie tylko, że nikt nie próbował podjąć rozmów o rozwiązaniu kontraktów w Jovaniciem czy Genkowem bo zapłaicmy za to kilka razy więcej niż można było polubownie.... Płacimy też za wojnę Bednarza z kibicami gdzie lekką ręką straciliśmy więcej niż milion złotych....

Cupiał konwertując dług na akcje mógł zrobić wszystko, zrobił największe gówno w najważniejszym okresie (letnie okienko transferowe) oddał klub w ręce hochsztaplera, dzięki czemu straciliśmy ponad miesiąc najgorętszego okresu i nie chodzi mi tutaj o letnie upały.....

TS przejmując klub stara się go ratować, a le nie wiem czy ma jakieś wizje oprócz pojawiających się samorzutnie jak na razie sponsorów jak p. Targosz. TS ma problem bo do 30 września klub musi wyjść z zadłużenia objętego ugodami i musi opanować klubowy bałagan. Być może stąd problem z uporządkowaniem wpisów w KRS......

Poszukiwanie sponsorów, którzy znacząco wspomogliby budżet Wisły Kraków to oczywiście podstawa do odbudowy klubu i struktury finansowania, ale moim zdaniem odbudowę klubu powinno oprzeć się również na (a może przede wszystkim na drugim filarze i to wg mnie bardziej solidnym, pewnym i przywiązanym do klubu - tym filarem są Kibice Wisły, którym TS powinien zaufać.

Kibice to nie tylko dzień meczowy, kupno biletu, kupno pamiątek klubowych, które owszem są na stosunkowo niskim poziomie, ale czy nie należałoby postawić na kibiców jako właścicieli klubu - jego akcjonariuszy Wg mnie byłoby to ze wszech miar celowe rozwiązanie - może nie na miarę Barcelony, ale właśnie na miarę Wisły, która dzięki kibicom mogłaby pozyskać sporo kapitału i to regularnie.

W Barcelonie kibice będąc członkami klubu co rocznie regulują składkę uzyskując w zamian za to stosowne przywileje od zniżek do prawa wyborczego prezydenta klubu. W polskich realiach konieczne byłoby dopuszczenie kibiców do klubu jako akcjonariuszy.
Sposób jest prosty i opisze go dosyć lakonicznie - podwyższenie kapitału zakładowego Wisła Kraków S.A. o kwotę 1 mln zł w akcjach na okaziciela, które to akcje mogą nabyć kibice klubu (jednorazowo skromny wpływ w wysokości miliona złotych) . jednocześnie akcje te powinny być z jednej strony uprzywilejowane (wyłączne prawo wyboru Prezesa Zarządu przez tych akcjonariuszy - pozostałych członków zarządu wybiera RN) z drugiej strony akcjonariusze obciążeni są dopłatami w wysokości np. 500 zł na akcję rocznie (5 mln zł rocznego wpływu). Rozwiązanie dopuszczalne przez ksh i wg mnie godne rozważenia właśnie w dobie właścicielskiej TS.

Z pytaniem czy znajdą się chętni na takie akcje wśród kibiców Wisły ? Wg mnie tak, wielu z kibiców nie stać na to by zostać sponsorem klubu (przedsiębiorcy) i wpłacać rocznie np. 10 tys zł. Wielu kibiców mając możliwości finansowe nie ma możliwości regularnego łożenia na klub (osoba fizyczna - pracownik raczej nie zostanie sponsorem bo nie ma możliwości reklamowania się). Roczny wydatek 500 zł nie przekracza również możliwości finansowych przeciętnego kibica, a daje mu możliwość realnego decydowania o klubie, a klubowi pewną stabilność przychodów.....

Jednocześnie TS jako główny akcjonariusz nie traci kontroli nad klubem - nadal WZA udziela absolutoriów i bierze główny udział w zarządzaniu klubem. Zbudowanie drugiej nogi stabilności klubu obok solidnie rozbudowanej siatki sponsorów wg mnie jest godne rozważenia....
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując