czaro napisał(a):

Niech kolega elefant się nie obraża, ale zupełnie się z nim nie zgadzam.
Z tego, co mi wiadomo to herbem jest godło na tarczy herbowej. Godło to symbol. Czyli herb jest wklejony powyżej, a godło to biała gwiazda.
|
Ale skkad, nie obrażam się , ale..
Krótko by nie ciągnąc tematu.
Herb - państwo, województwo, ziemia, miasto, ród szlachecki.
Godło - państwo ale także klub sportowy, stowarzyszenie.
Jeżeli ten umowny podział jest dyskusyjny to statuty TS Wisła nie pozostawiają żadnych wątpliwości.
http://historiawisly.pl/wiki/index.p...ka_-_dokumenty
Wyciąg ze statutu 2014 roku:
Cytat:
§5
Godło Towarzystwa stanowi czerwona tarcza przedzielona niebieskim pasem biegnącym skośnie z prawej od góry do lewej strony w dół, na którym pośrodku znajduje się biała pięcioramienna gwiazda. W górnej części tarczy znajduje się napis TS WISŁA, zaś w dolnej jej części znajduje się liczba 1906 – oznaczająca rok powstania Towarzystwa. Wzór godła stanowi załącznik numer 1 do Statutu.
|
Aktualne godło TS wkleił rav.
Jeżeli szanujemy tradycje, to także nazewnictwo. Ktoś tam kiedyś wiek temu ustalił, ze mamy godło i ja tego się trzymam.Zwłaszcza, że godło to nic gorszego niż herb.
Biała Gwiazda jest godłem heraldycznym. Godło heraldyczne a godło to nie to samo.
Oczywiście nie jestem Don Kichotem i nie zamierzam kruszyć kopii gdy uporczywie używane będzie określenie herb. Mamy aktualnie gorsze problemy.
Cytat:
|
Dlaczego? Tak, jak w przypadku znaku towarowego można prawa przenieść albo udzielić licencji, tak i w przypadku niezarejestrowanego znaku firmowego można udzielić zgody na posługiwanie się tym znakiem. Nie trzeba wielkiej filozofii przy konstrukcji umowy, by taką zgodę można było wypowiedzieć.
|
Rzeczywiście, można zrobić takie warunkowe użyczenie.
Cytat:
|
Odnośnie do tych imponderabiliów - czy herb/logo SKWK Ci też przeszkadza?
|
Nie. SKWK, jest stowarzyszeniem kibiców Wisły, ma swoje zwyczajowe godło (jak rozumiem jest to to co jest na stronie internetowej), w nim (podobnie jak w logo SA) jest nawiązanie do godła. TS.
Ale nie jest to godło TS-u wprost.
Cytat:
|
Nie widziałem statutu z 2014, ale aktualny herb (godło?) TS Wisła powinien prezentować się tak:
|
Jest na stronie TS-u. Godło ze statutu z 2014 różni się od tego ze statutu 2008 roku (złota obwódka vs obwódka biało-czerwona). To chyba dobra zmiana, bo wprost nawiązuje do przedwojennych tradycji.
Używajmy wiec prawidłowego godła.