Wyświetl pojedynczy post
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.09.2016, 19:38
czaro napisał(a):Wyświetl post
Niech kolega elefant się nie obraża, ale zupełnie się z nim nie zgadzam.
Z tego, co mi wiadomo to herbem jest godło na tarczy herbowej. Godło to symbol. Czyli herb jest wklejony powyżej, a godło to biała gwiazda.
Ale skkad, nie obrażam się , ale..
Krótko by nie ciągnąc tematu.
Herb - państwo, województwo, ziemia, miasto, ród szlachecki.
Godło - państwo ale także klub sportowy, stowarzyszenie.
Jeżeli ten umowny podział jest dyskusyjny to statuty TS Wisła nie pozostawiają żadnych wątpliwości.
http://historiawisly.pl/wiki/index.p...ka_-_dokumenty

Wyciąg ze statutu 2014 roku:

Cytat:
§5
Godło Towarzystwa stanowi czerwona tarcza przedzielona niebieskim pasem biegnącym skośnie z prawej od góry do lewej strony w dół, na którym pośrodku znajduje się biała pięcioramienna gwiazda. W górnej części tarczy znajduje się napis TS WISŁA, zaś w dolnej jej części znajduje się liczba 1906 – oznaczająca rok powstania Towarzystwa. Wzór godła stanowi załącznik numer 1 do Statutu.
Aktualne godło TS wkleił rav.

Jeżeli szanujemy tradycje, to także nazewnictwo. Ktoś tam kiedyś wiek temu ustalił, ze mamy godło i ja tego się trzymam.Zwłaszcza, że godło to nic gorszego niż herb.
Biała Gwiazda jest godłem heraldycznym. Godło heraldyczne a godło to nie to samo.

Oczywiście nie jestem Don Kichotem i nie zamierzam kruszyć kopii gdy uporczywie używane będzie określenie herb. Mamy aktualnie gorsze problemy.

Cytat:
Dlaczego? Tak, jak w przypadku znaku towarowego można prawa przenieść albo udzielić licencji, tak i w przypadku niezarejestrowanego znaku firmowego można udzielić zgody na posługiwanie się tym znakiem. Nie trzeba wielkiej filozofii przy konstrukcji umowy, by taką zgodę można było wypowiedzieć.
Rzeczywiście, można zrobić takie warunkowe użyczenie.

Cytat:
Odnośnie do tych imponderabiliów - czy herb/logo SKWK Ci też przeszkadza?
Nie. SKWK, jest stowarzyszeniem kibiców Wisły, ma swoje zwyczajowe godło (jak rozumiem jest to to co jest na stronie internetowej), w nim (podobnie jak w logo SA) jest nawiązanie do godła. TS.
Ale nie jest to godło TS-u wprost.

Cytat:
Nie widziałem statutu z 2014, ale aktualny herb (godło?) TS Wisła powinien prezentować się tak:
Jest na stronie TS-u. Godło ze statutu z 2014 różni się od tego ze statutu 2008 roku (złota obwódka vs obwódka biało-czerwona). To chyba dobra zmiana, bo wprost nawiązuje do przedwojennych tradycji.
Używajmy wiec prawidłowego godła.
Powód: statut
Ostatnio edytowane przez Elefant : 04.09.2016 o godz. 20:01.
Odpowiedz cytując