Wyświetl pojedynczy post
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.09.2016, 13:48
Niech kolega elefant się nie obraża, ale zupełnie się z nim nie zgadzam.

Elefant napisał(a):Wyświetl post
To co prezentujecie to nie herb TS Wisła Kraków to jej godło.
Z tego, co mi wiadomo to herbem jest godło na tarczy herbowej. Godło to symbol. Czyli herb jest wklejony powyżej, a godło to biała gwiazda.

Natomiast symbolem/herbem/godłem heraldycznym Wisły Kraków ponadczasowym, niezmiennym od ponad stu lat jest Biała Gwiazda.
Tutaj już pomieszałeś wszystko.

Logo, bo S.A. nie może mieć godła, powinno zostać. Z prostej przyczyny. Godło TS Wisła nie jest rozmienialne na drobne. Należy się tylko TS.
Tak z praktycznej przyczyny: gdyby TS oddał prawa do godła Telefonice to TS odkupywało by własne godło od Meresińskiego.

Są imponderabilia, których nie oddaje się nawet spółce zależnej.
Dlaczego? Tak, jak w przypadku znaku towarowego można prawa przenieść albo udzielić licencji, tak i w przypadku niezarejestrowanego znaku firmowego można udzielić zgody na posługiwanie się tym znakiem. Nie trzeba wielkiej filozofii przy konstrukcji umowy, by taką zgodę można było wypowiedzieć.

Odnośnie do tych imponderabiliów - czy herb/logo SKWK Ci też przeszkadza? A poszczególne sekcje, grające z nieco odmiennymi herbami?

I jeszcze do tych, którzy piszą, że klub upada, a kibice myślą o herbie? A o czym mają myśleć? Jeżeli zmiana nic nie kosztuje, albo kosztuje grosze, to może warto się zastanowić.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując