Wyświetl pojedynczy post
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2016, 09:59
RadekKRK napisał(a):Wyświetl post
Skład tej drużyny niebawem ulegnie zmianie.
Po sezonie odejdą Głowacki, Brożek oraz Boguski.
Dodatkowo odejdą Guzmic oraz Mączyński.

Odejdzie zatem 5 z 11 piłkarzy, którzy wczoraj wybiegli w podstawowym składzie.

Już teraz muszą zostać zaplanowane konkretne ruchy transferowe.
Nie jesteśmy jednak jak to niektórzy uważają w dupie. Pytanie nie brzmi bowiem, czy stać nas na nowego ŚO, PP czy DP. Pytanie brzmi, czy po przejściu Głowy/Brozia/Boguskiego na piłkarską emeryturę znajdziemy kogoś o podobnych umiejętnościach bądź lepszego za podobną pensję.
Ja osobiście uważam, że za pensję Brozia znajdziemy spokojnie snajpera, który da więcej drużynie niż obecnie daje Paweł Brożek. Szanuję go za to co zrobił dla Wisły, jednak jego forma sportowa w tym oraz poprzednim sezonie jest poniżej ratio: pensja zawodnika/ to co daje drużynie. W zeszłym sezonie strzelił wiele goli. Jednak była to pochodna ciężkiej pracy w pomocy całej drużyn i w formie sprzed lat miałby ich znacznie więcej, a Wisła spokojnie znalazłaby się w górnej ósemce. W tym sezonie jest jeszcze gorzej. Pamiętacie wczorajszy mecz jak wychodził na czystą pozycję i już go nogi nie poniosły? Pamiętacie jego okazje z zeszłego sezonu? Czy Brożek to dobry napastnik? Tak, jednak to nie zmienia faktu, że jest po drugiej stronie rzeki.

Głowacki. Ostoja defensywy przez lata. Nie chcę tutaj być źle odebrany, ale on już nie daje jakości, jaką powinno wymagać się od stopera czołowej ekipy ekstraklasy. Wiele z goli w tym sezonie zostało zawalonych przez niego. Każdemu się zdarza. Jednak jemu zdarza się coraz częściej. Jest legendą, jest ostoją mentalną ale już nie sportową. Mam tutaj również wrażenie, że np. za jego pensję moglibyśmy mieć kogoś pewniejszego w obronie.

Rafał Boguski. Wisła mu wiele zawdzięcza. Za jego pensję marzy mi się jednak ktoś kto mógłby szarpnąć skrzydłem. Tak jak mamy Małego na lewej, tak przydałby się ktoś kto z Bobanem tworzyłby przeciwwagę. Jak danego dnia nie szło by lewą stroną, to można by coś próbować prawą.

Teraz pytanie kto ma podjąć kluczowe decyzje i kiedy. Trzeba zastąpić trzech kluczowych zawodników.Jeżeli ma to zrobić Wdowczyk, to trzeba dać mu popracować jeszcze dłuższy czas. Jeżeli nie Wdowczyk, to trzeba go zwolnić jak najszybciej.

Zakładany Budżet na ten rok to 27 milionów złotych z czego mniej niż 11 milionów na pensje.
Przykładowo Jagiellonia na pensje piłkarzy wydaje około 8 milionów złotych.
Zagłębie Lubin wydaje na pensje około 9 milionów złotych.
Pogoń prowadzona przez Kazia nie wydaje więcej niż 9,5 miliona złotych.

Co to oznacza, jakie wnioski trzeba z tego wyciągnąć?
Skąd wiesz, ile zarabia Brożek i że odejdzie z Wisły?
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując