krzaq12 napisał(a):

Jeśli klub przejmie TS do spółki ze Stowarzyszeniem Kibiców Wisły Kraków to zapewne wraz z jakimś inwestorem.
Obecnie TS współpracuje z dwoma dużymi podmiotami Can-Pack oraz Foodcare (Włodarski) być może to ktoś z tej dwójki.
Idealnym rozwiązaniem byłoby stworzenie struktury 49% udziałów dla prywatnego inwestora, 51% udziałów klubu (czyli w tej sytuacji kibice+TS Wisła). Podobnie wygląda to w Niemczech. Choć wiadomo, że to inna mentalność.
|
Na układ 49/51 z kibicami nie zgodzi się żaden z szanujących się biznesmenów. Nikt nie zainwestuje swoich pieniędzy nie mając wpływu na losy spółki.
Przypomnijcie sobie ten program dragons den, gdzie inwestorzy wspierali wynalazców. Tam każdy z rekinów chciał finansować, pod warunkiem że będzie miał większość w udziałach. Teraz pytanie czy to źle oddać władzę komuś kto ma kasę dzięki temu że dorobił się zarządzając innymi spółkami i mnożąc ich kapitał? Myślę że to rozwiązanie którego potrzebujemy : szanujący się inwestor z większością udziałów i pełną władzą. Do tego powinien być kibicem Wisły (choć to nie konieczne), gdyż jeśli klub potraktuje jak kolejny biznes który trzeba rozwinąć, tak jak lesniodorski, to i tak będziemy zadowoleni.
Dla mnie najlepszym właścicielem mógłby być Włodarski z Foodcare, ale ponoć nie jest zainteresowany. Może swój kapitał zainwestował gdzie indziej i już go nie ma. Niestety nie znam innego dzianego freaka który dysponowałby dużym kapitałem i był na tyle szalony żeby zainwestować w klub piłkarski