Wyświetl pojedynczy post
momo
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2016, 09:24
Pytanie ilu jest kibiców Wisły. Po tym forum widać że dużo pierdzielenia a mało konkretów.

A ja spróbuję być konkretny.

Proste założenie - 50tys kibiców wpłaca co miesiąc 10zł. Kwota dla każdego śmieszna a w skali roku jest to 6mln zł. Czyli bardzo dobry sponsor.

Potrzebujemy:
1. programisty webowego - który stworzy stronkę z rejestracją gdzie każdy kto chce wesprzeć Wisłę będzie podawał swoje dane. Na stronce będzie info że rejestrując się zobowiązuje się do wpłaty jednorazowej 50zł i późniejszych comiesięcznych wpłat 10zł.
2. prawnika/prawników którzy ujmą tą zrzutkę w ramy prawne. Zabezpieczą przekazywanie środków do klubu na określone cele (np. pensje lub opłaty za stadion) tak żeby kasa nie trafiała do kieszeni właściciela.
3. Managera który to ogarnie biegając po urzędach i bankach. Założy jakiś twór prawny, konta bankowe itp.
4. W zamian za to wpłacający kibice dostaną pewne możliwości wpływania na politykę klubu. Można to bardzo łatwo zrobić poprzez stronkę o której pisałem wcześniej.

Na początek oczywiście trzeba określić ilu jest chętnych, akcja na fb, petycja. Nie wiem, cokolwiek. Byle by mieć nawet szacunkową liczbę możliwych 'ofiarodawców'. Mając ta liczbę można stawiać kolejne kroki, o których wspomniałem wcześniej. Ja zrobiłbym to za pomocą https://www.change.org/ - do wstępnego zliczenia chętnych wystarczy.
Od razu zaznaczę nie myślę o wspieraniu JM, raczej o firmach które chciały by wesprzeć Wisłę, ale mają obawy. Konkretna deklaracja ze strony kibiców może znacząco ułatwić decyzję wejścia w Klub. A w razie największego nieszczęścia będą środki na funkcjonowanie klubu.