Wyświetl pojedynczy post
Marcinkrakwoj
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2016, 07:29
Prosta sprawa. Mam do sprzedania Saaba, dostałem tak jakby maila na telefon od gościa którego imię i nazwisko wskazuje na to że jest Szwedem. Prosił o kontakt mailowy, podał maila.
Pytał o więcej szczegółów auta, prosił o dodatkowe zdjęcia, opisał cały schemat jak chce kupić samochód - płatność na paypala (bo najłatwiej), następnie przyjeżdza firma transportowa, która wiezie auto do Portugalii, gdzie gość ma domek letniskowy itd. Oferowałem mu pomoc w znalezieniu transportu taniej, gdyż to moja branża, ale bez odzewu.

Przyszło mi powiadomienie na maila że dostałem kasę na paypala, równocześnie gość wysłał mi maila, że zapłacił mi 2600 zł więcej, żebym to ja zapłacił przez western union firmie transportowej w celu weryfikacji że nie jestem oszustem, a kasa została zablokowana przez Paypal właśnie w celu tejże weryfikacji. Wtedy mi się zapaliła lampka ostrzegawcza, w zasadzie nie wiedziałem jak mam wykonać ten przelew na western unionie, wpisałem kilka fraz w google i wyszło że to częsty schemat oszustów. Sam sprawdziłem, okazało się że mail z Paypala był lipny.

Jednym słowem wpłaciłbym 2600 zł z własnej kasy, kilkanaście minut później jakiś Daniel wypłaciłby to w Manchesterze i słuch po wszystkich (i po kasie) zanika.

Dodatkowo gość przesłał skan swojego paszportu, zadzwoniłem na Szwedzką policję w celu weryfikacji i okazuje się że paszport jest u nich w systemie legalny - brak jakichkolwiek zgłoszeń o kradzieży, zagubieniu itp. Nawet podali mi numer do tego gościa - prawdziwego Larsa Olssona, z którym pogadałem i który mi powiedział, że kiedyś sam sprzedawał dwa auta i ktoś prosił go o wysłanie skanu paszportu i od tego czasu już ktoś dzwonił, że kupił jakiś telefon itp..

Dodam, że zajmuję się dokładnie taką samą branżą - sprzedaż i zakup samochodów w Unii a prawie dałem się naciąć, głównie dlatego że wiem że Szwedzi kupują takie Saaby jak ja mam i to oszusta trochę uwiarygodniło.

Więc tak jak mówię - bardzo to przemyślany schemat. Gdyby napisałby mi jakiś anglik o tureckich korzeniach od razu bym to zlał.
Odpowiedz cytując