|
Zawsze mnie zastanawiało jak to możliwe , ze taka firma jak Telefonika zaszurała po dnie. Ze sam Cupiał mając 5 mld szacowanego majątku ma mniej niż 1 mld. I miałem taką okazję, w weekend spotkać się z kimś kto dla niego kiedyś pracował. Nie został wyrzucony, nie obraził się i rzucił pracę czy cos tym stylu. Po prostu poszedł na emeryturę. I powiedział mi kilka anegdotek nt. Pana Cupiała, co pozwoliło mi ogarnąć nieco psychikę Prezesa Cupiała.
Już wiem, ze Projekt Wisla nie mógł się udać. BC to typ działającego spontanicznie nowobogackiego. choleryka i nie do końca rozumiejącego prawa rynku przedsiębiorcy/
W jego wizji Świata liczy się tutaj i teraz, a niemożliwe to kwestia mocno przeszarżowanej sumy. Potrzebował dyrektora do TF, aby mu stworzono dział , a ktos mu podsuflowął nazwisko? Zaproszenie na spotkanie i na dzięn dobry : ile pan zarabia? 100 tysięcy? aha. To daje 400 tysięcy plus dom i samochód. Po co i na co tyle mu dawał? Nikt nie wiedział. Za pół roku wstawał lewą nogą i zmieniał dyrektora bo nowo budowany dział nie zrobił tego co oczekiwał. Ale w tym, że dał wyśrubowaną pensję dyrektorowi, co nie pozwalało zatrudnić innych kompetentnych ludzi do pracy to nie pamiętał. Kiedyś pracownicy poszli do niego, gdyż pracowali w dużo gorszych warunkach na zewnątrz niż inni w hali. Powiedzieli, ze tak nie powinno być, że mają aż 50% różnicy w zarobkach. To obciął tym którzy pracowali w środku, gdyż trzeba oszczędzać. W tym samym czasie z fabryk wyjeźdzały całe tiry sprzedawane rzekomo stałym klientom (a więc z odpowiednim rabatem), po czym były sprzedawane odbiorcom po niższej cenie niż gdyby brali od TF... Ale wiadomo-jak mu doradcy nie podpowiedzieli to tego nie widział.
Taki model powielono w Wiśle Przepłaceni piłkarze, zatrudnianie i zwalnianie ludzi, doraźne oczekiwania brały górę nad stategicznym myśeniem. I mamy...Gołodupca jako własciciela i wyrabiacza ciasta jako wicperezesam. A selekcjoner z knajpy będzie nam robił marketing.
|