|
Mateusz Borek dla dzisiejszego Przegladu Sportowego - "Dobitka"
Bogusław Cupiał stworzył potege. Jedyne czego brakowało to awansu do Champions League. Tylko tyle i az tyle. Byly mistrzostwa Polski, kilka wspaniałych meczow w europejskich pucharach, ale tego najwazniejszego, najwspanialszego marzenia nie udało sie bylemu juz włascicielowi Białej Gwiazdy spełnic.
Troche Cupiałowi wspołczuje bo gdyby reforma Platiniego przyszla kilka lat wczesniej, pewnie Wisła zagrałaby w Champions League i wtedy, kto wie, moze cierpliwosci i zapału na finansowanie klubu starczyloby biznesmenowi na dłuzej? Moze dzis Biała Gwiazda regularnie wystepopwalaby w tych elitarnych rozgrywkach? Moze byłaby w zupełnie innym miejscu, nie tylko pod wzgledem sportowym ale i finansowym? Moze. Juz sie tego nie dowiemy
Tak samo nie dowiemy sie, jak potoczyłaby sie historia Białej Gwiazdy, gdyby Cupiał był bardziej cierpliwy. Czasem miałem wrazenie, ze decyzje byłego własciciela Wisły były uzaleznione od tego, kto jako ostatni wychodzi z jego gabinetu. Zabrakło stabilizacji i długofalowego planowania. Gdyby to wszystko było, pewnie byłaby i Liga Mistrzow. Zamiast tego jest koniec pewne ery. Ery, mimo braku awansu do Champions League, pieknej i obfitujacej w sukcesy. Był czas, ze z przyjemnoscia wsiadałem do pociagu i jechałem 3 godziny do Krakowa na mecz Wisły. Ta druzyna potrafiła grac pieknie w pilke.
Wczoraj przeczytałem, ze Cupiał moze jeszcze wrocic na Reymonta. Wcale sie nie dziwie, ze zaczał sprawdzac, czy anulowanie umowy sprzedazy jest mozliwe. Troche zdrowia, pieniedzy i czasu dla Wisły poswiecił, wiec musi byc zaniepokojony zamieszaniem dookola Jakuba Meresinskiego. Co prawda Cupiał wrociłby na Reymonta tylko na chwile, bo nadal nie chce rzadzic Wisła, ale z tego co wiem, pojawiło sie juz dwoch nowych inwestorow z grubym portfelem, chetnych na zakup klubu.
Nie wiem, jak skonczy sie to zamieszanie, ale wiem jedno - Wisła zasługuje na madrego własciciela. Majacego pomysł na prowadzenie klubu. Cierpliwego i pokornego. Słowem - godnego nastepcy Bogusława Cupiała, ktoremu dzis chciałem podziekowac za emocje, jakich dostarczyła mi w ostatnich latach Wisla.
Ostatnio edytowane przez mitmichael : 13.08.2016 o godz. 08:16.
|