|
Ale ja się zgadzam z tym, że Boniek powinien być jak żona cezara. Dla wszystkich (!) miły, uprzejmy, uczynny i obiektywny.
Ale on taki nie jest, bo ma temperament, którego nie umie opanować i myślę (chociaż mogę go tu krzywdzić!), że chociaż nabrał sporo ogłady grając w tenisa w ekskluzywnych klubach w Rzymie, to wciąż tam w środku siedzi w nim ten prosty chłop Zibi, który wcale nie kończył Sorbony. Dodatkowo podejrzewam, że łatwiej mu wykazać szacunek do ludzi majętnych i wpływowych, niż szaraczków, trochę śmiesznie starających się o poprawę swojej sytuacji. Takie mam odczucia, ale oczywiście nie musi to być prawdą. Jaki by nie był, nikt tego już nie zmieni. Możemy go przyjąć albo odrzucić z całym dobrodziejstwem inwentarza. Lepszego kandydata na prezesa PZPN nie widać, więc może nie ma co prowadzić z nim wojny frontalnej, a spróbować zagrać z nim w szachy i wygrać.
Dla mnie niesmaczny był jego wpis dot. Korony - ale nie śledzę aktywności Bońka w internecie i nie mam na to czasu. Odniosłem wrażenie, że zdarzają mu się takie wyskoki i ludzie się do tego przyzwyczaili.
Odnośnie do Wisły i JM - o ile PZPN zrzesza wszystkie kluby i nie powinien ingerować, dopóki klub nie łamie prawa, to Ekstraklasa jest organizacją wyodrębnioną, działającą w formie spółki. Przynależność do Ekstraklasy jest/powinna być całkowicie dobrowolna, więc i zasady rządzące tymi rozgrywkami powinny być inaczej ustanowione. Dla podniesienia poziomu i poprawy wizerunku tej ligi Ekstraklasa powinna móc ustanawiać wewnętrzne standardy dotyczące transparentności w zarządzaniu klubami, strukturze właścicielskiej itd. (a jak się komuś nie podoba, niech gra w strukturach poza PZPN, gdzie panują niższe standardy itd.). I w takiej - pewnie bardziej życzeniowej niż faktycznie istniejącej - sytuacji widziałbym podstawy dla wystąpienia Ekstraklasy do WK S.A. z pytaniem o ostatnie zmiany i wnioskiem o szczegółowe informacje. Oczywiście nie jest to sprawa na twittera, a i w moim idealnym modelu nie powinien się tym zajmować PZPN a Ekstraklasa.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|