Wyświetl pojedynczy post
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.07.2016, 13:28
borys napisał(a):Wyświetl post
Czaro jak Kupujesz zadłużone mieszkanie za 1pln z milionowym długiem to ile cię ono kosztuje i ile potrzebujesz pieniędzy z banku? Milion za Wisłę i 16 na długi...
Co to znaczy mieszkanie z milionowym długiem? Obciążone kredytem hipotecznym na milion złotych? Upraszczając bardzo: potrzebuję złotówki na zakup tego mieszkania, a hipoteka na tej nieruchomości to już zupełnie odrębna kwestia i mój w tym interes, żeby wierzyciela hipotecznego spłacać, bo mi tę nieruchomość, na którą wydałem 1 pln zabierze. To zresztą bardzo fajny przykład: zastanów się teraz, jak bardzo będę się starał spłacać tę hipotekę, jeśli na mieszkanie wydałem złotówkę. Czy bardzo będę rozpaczał, jeśli moja koncepcja spłacania tego kredytu z czynszu, który będę dostawał po puszczeniu mieszkania w najem się zawali? Chyba nie, przecież zaryzykowałem tylko złotówkę.

Nie mówię, że tak jest w Wiśle. To są wszystko nasze biedadomysły, bo nie mamy żadnych informacji. Ale to wszystko wygląda tak mało... solidnie, że takie domysły uważam za bardzo na miejscu.

Edit:
te teorie o powiązaniach biznesowych z innymi, zamożniejszymi ludźmi są ciekawe, ale 1) o czym to świadczy? Wspólna działalność przy jednym projekcie nie implikuje współpracy w kolejnym 2) właścicielem ma być JM jako osoba fizyczna. Piszecie, że "ktoś za nim stoi". Ale w jaki sposób? Dał mu pod stołem pieniądze na zakup Wisły, a potem w sposób nieformalny mówi mu, co ma robić? Nawet, gdyby mieli inne powiązania, o których nie możemy wiedzieć i przez ten fakt patron miałby wpływ na zachowanie JM, to a) nie miałby gwarancji, że JM nie ucieknie spod tego wpływu b) czemu miałoby to służyć? Przecież zakup klubu piłkarskiego to nie jest inwestycja w szarej strefie albo w sieć legalnych bałaganów. Tu się nie ma czego wstydzić, przeciwnie, robi się to dla sławy i prestiżu.
Ostatnio edytowane przez czaro : 30.07.2016 o godz. 13:36.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.