Marcinkrakwoj napisał(a):

|
Przyznaję Ci rację. A może po prostu na Wiśle kiedyś szły przekręty i boi się wypłynięcia pewnych spraw?
|
Wg mnie Cupiał chyba przygotowuje się na ewentualność wyjścia Telefoniki z Wisły, ale pod warunkiem, że za akcje dostanie konkretną kasę. Jak wynika z KRS w marcu miało miejsce podwyższenie kapitału w Wisła Kraków SA o kwotę 62.656.300 zł poprzez utworzenie nowych akcji serii D w ilości 626563 po 100 zł każda. Biorąc pod uwagę dosyć niecodzienną wartość, można domniemywać (ale jedynie domniemywać), że akcje te zostały objęte w zamian za wierzytelności TELEFONIKI SA. Nie wiem też czy to jest całość wierzytelności TF SA wobec Wisły Kraków. Można więc domniemywać, że klub został wobec swojego właściciela oddłużony. Oczywiście Cupiał (czyt. TF SA) będzie chciał zbyć akcje co najmniej po ich wartości nominalnej, i tutaj jest największy problem, bo kto da za akcje Wisły Kraków ponad 74 miliony złotych przy aktualnym stanie klubu....
Jednakże odnoszę wrażenie, że spłacenie części (znacznej

) długów zewnętrznych plus prawdopodobnie likwidacja długu wewnętrznego (podwyższenie kapitału z 30 marca 2016r.) plus zaciąg zimowy, który wg mnie miał dać efekt awansu do górnej ósemki i walki o miejsce w pucharach (niestety misja nieudana) miały stanowić podwaliny do sprzedaży klubu.