Mysciak napisał(a):

Jak najbardziej można jeśli zostało coś takiego wpisane w umowę.
Najświeższy przykład jaki pamiętam to Casemiro z Realu. Poszedł na wypożyczenie do Porto. Porto miało opcję pierwokupu i chcieli z niej skorzystać. Ale w umowie był zapis, że Real właśnie może zawetować to przelewając na konto Porto ileś tam milionów rekompensaty.
Ostatnio na wykładzie z prawa miałem o swobodzie umów. Prawda jest taka, że można tam wpisać praktycznie wszystko o ile obie strony się na to godzą.
|
No, aż tak daleko nie trzeba szukać
Ostatnie pytanie i odpowiedż
Cytat:
|
Rafał Wolski: Jestem wypożyczony na 1,5 roku. Mechelen ma prawo pierwokupu, a Fiorentina zastrzegła sobie możliwość odkupienia mnie za wyższą kwotę. Skomplikowane, ale logiczne. Mechelen musi mieć korzyść z tego wypożyczenia, z kolei Włosi nie chcą się mnie pozbyć. Kontrakt z Fiorentiną mam do czerwca 2017 roku, ale klub ma opcję przedłużyć go o rok na ustalonych już warunkach.
|
Ale to było Mechelen.
W tym kontekście wypowiedź Pańtaka :
Cytat:
|
Cieszymy się, że w umowie udało nam się wynegocjować opcję wykupu. Dzięki temu Wisła może traktować Rafała prawie jak swojego zawodnika, na którym w przypadku zadowolenia obu stron, może oprzeć grę w następnych latach. Mocno liczymy, że właśnie tak się stanie, a Rafał znów zacznie być postrzegany jako zawodnik z wielką przyszłością - komentuje Przemysław Pańtak z agencji F-MG.com.
|
Wolski u nas
można interpretować jako wymuszenie braku takiego jak dla Mechelen zapisu w kontrakcie.
Zresztą z punktu widzenia zawodnika byłoby to logiczne i korzystne. On chce grać, łatwo sobie wyobrazić, że w przypadku takiego zapisu jak w Mechelen pokazuje w dwóch meczach możliwości po czym jest sadzany na ławie by nie stwarzać na Włochach zbyt dobrego wrażenia.
A jak jest naprawdę wie tylko Pańtak. Bo w Wiśle jak doświadczenie uczy to pewnie nikt nie ogarnia co i jak.
Edit.
Żeby nie było, że tylko Wisła.
Włosi też nie ogarniają co z tym kontraktem. Ostatni akapit jak rozumiem mówi, że, jest opcja wykupu, nie wiadomo czy jest opcja przebicia i że szkoda byłoby tracić takiego zawodnika