Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.04.2016, 20:54
Piłkarz zawodowy piłkarzowi zawodowemu nierówny i to samo z klubami. Nasze zawodowstwo to jest jakaś amatorka w porównaniu do zawodowstwa drugich czy nawet trzecich lig najsilniejszych krajów.
16 zespołów to jest dobra liczba według Ciebie. Równie dobrze można by zrobić ligę 24 zespołową bo "tak powinno być".

Wszystkiego są plusy i minusy. Ja nie mówię, że system 12 zespołów w ekstraklasie i 12 w I lidze byłby idealny ale jak patrzę na tę jedną wielką bryndzę to dochodzę do wniosku, że to by może coś poprawiło.
Z drugiej strony oczywiście czy taka zmiana byłaby przełomowa, wątpliwa sprawa. Można powiedzieć, że ot by była taka zmiana dla zmiany ale o ile by jakichś spory efekt miała przynieść to nie w bliższej a w dalszej perspektywie.

Mam do Ciebie pytanie. Mógłbyś mi wymienić te kluby polskie, które zasługują na grę w ekstraklasie i w I lidze? Zbierzemy tu wspólnymi siłami 30 kilka klubów, które reprezentują godny poziom pod wszelakimi względami, do gry w tych dwóch najlepszych ligach? Chodzi o kluby, które coś wnoszą obecnie do swoich lig np mimo, że taki Ruch jest biedny to jest to drużyna na środek ekstraklasy więc mi pasuje do zestawienia.
Dla mnie w ekstraklasie by mogły grać takie kluby
1 Legia
2 Piast
3 Judasze
4 Lechia
5 Pogoń
6 Zagłębie
7 Lech
8 Ruch
9 Wisła
10 Śląsk
11 Jaga
12 G Zabrze
13 Arka
14 Zawisza

gdzieś pomiędzy bym zawiesił:

15 Korona
16 Wisła Płock

I liga

1 Termalica
2 Podbeskidzie
3 G Łęczna
4 Z Sosnowiec
5 Chrobry
6 Stomil
7 GKS Katowice
8 GKS Bełchatów
9 Miedź Legnica
10 GKS Tychy
11 Motor Lublin
12 Resovia
13 Stal
14 KSZO
15 Odra Opole

I na pewno na lepszy los zasługują
1 Widzew
2 ŁKS
3 Polonia W

Jeszcze by jakieś kluby znalazł ale to jest szukanie na siłę. Wyszły mi 33 kluby. Załóżmy, że jeszcze z 7 można dołożyć. Wychodzi 40 klubów do obsadzenia 34 miejsc ekstraklasowych i I ligowych. Zakładając, że zawsze będą historie z degradacjami, upadającymi klubami, które będą się z kolan podnosiły w IV lidze czy A-klasie, zakładając, że nigdy się nie dojdzie do ideału gdzie każdy klub z większego miasta, z większą ilością kibiców, lepszym stadionem będzie grał w ekstraklasie lub I lidze to jest dla mnie bez sensu, że te ligi sa tak duże. Są duże i później jakieś zespoły .... wie skąd grają w I lidze czy nawet ekstraklasie bo np Odra Opole czy Motor nie potrafią awansować wyżej i zająć miejsca tamtych.
O ile od pierwszej ligi jeszcze sobie można wyszukiwać kluby o tyle jak się myśli "ekstraklasa" to trudniej jest pomyśleć o większej ilości klubów niż te 14 + taka Korona w rezerwie + Widzew, ŁKS i ewentualnie Polonia W. Tutaj też z racji tego, że zawsze któreś kluby będą miały chudsze lata i problemy finansowe to zamiast 17-20 kandydatów do gry w ekstraklasie robi nam się 15-16. I efektem tego jest to, że później w I lidze są już totalne średniaki, którym awansować nie przystoi. I właśnie wtedy są mecze o nic bo klub z wioski, bez stadionu, bez kasy, bez pomysłu na zaatakowanie ekstraklasy nie może awansować wyżej bo się zgubi w tym większym świecie.
I masz I ligę, 18 zespołów, z czego 2-3-4 myślą realnie o awansie, z czego 2 z tych 4 to w ogóle na ekstraklasę nie zasługują jak się myśli o ich ogólnej formie.
Po prostu się na obecną chwilę jak dla mnie nie godzi aby pewne kluby reprezentowały swoją osobą ekstraklasę oraz I ligę. Lepiej by było więcej fajnych meczów i klasyków w I lidze zrobić, dać tam też mecz i rewanż, w ekstraklasie to samo i dla mnie by było lepiej nawet oglądać te nudne szlagiery typu Wisła-Legia-Lech itp 4 razy w roku niż patrzeć jak się kopią po czole z Łęczną i jada na wieś do bogatego właściciela w do miasta Słoni.

Cytat:
Chcesz sztucznie zwiększać poziom sportowy.
I nie chcę sztucznie zwiekszać poziomu sportowego. Chciałbym po prostu żeby te kluby, które się boją awansować do ekstraklasy lub te, które tam są a nie przystoją do tej nazwy i to samo z I ligą, zostały z nich wyjebane (uważam, że ograniczenie liczby drużyn w dłuższej perspektywie doprowadziłoby do spadku tych Podbeskidź, Termalic itp. Wtedy ligi byłyby bardziej zwarte, z jako tako mocną obsadą, byłoby więcej meczów ciekawych, więcej emocji w nich, większa frekwencja, większa walka między zainteresowanymi itp. Nikogo nie chcę na siłę wkładać do ekstraklasy. Jak nie zasługuje to niech spada do I ligi i niech tam się ogarnie. W lidze, która też dzięki takiej reformie by była teoretycznie silniejsza, bogatsza itd
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 20.04.2016 o godz. 20:59.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując