Wyświetl pojedynczy post
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.04.2016, 15:46
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Wlasnie przez taka mase krytyczna (czyt. debili) jak Ty, ktorzy chca "tylko sprawdzić" ile biletow zeszlo.
Wina nie leży po stronie tych osób, tylko albo bardzo słabego serwera, albo nieodpowiedniego przygotowania warstwy aplikacyjnej obsługującej użytkowników, albo złego wyboru serwerowni, która nie zobowiązuje się do filtracji ruchu pakietowego w razie ataku DoS/DDoS (a więc jest to dalej wina tylko i wyłącznie klubu). Nawet gdyby takich osób, które chcą sprawdzić ile zeszło biletów było kilkuset to oni jako zwykli użytkownicy są w stanie wykonać właśnie tyle zapytań w ciągu powiedzmy dwóch minut (czyli dosyć ekstremalne założenie, gdzie co 2 minuty wszyscy sprawdzają ile poszło biletów). A czym to jest w porównaniu, gdy ktoś napisze skrypt generujący 200 zapytań w ciągu jednej sekundy? A jak jeszcze użyje go z kilku komputerów? A jeśli ma dostęp do tzw. botneta, gdzie nawet kilkanaście tysięcy urządzeń jest zainfekowanych i atakujący jednym kliknięciem wykona właśnie tyle połączeń i będzie to utrzymywać? Może dla niektórych wydaje się to być absurdalne, ale ja sam na tym zjadłem zęby i mówię to z autopsji, napisałem nawet o tym pracę inżynierską. Mam serwer, który ma nieporównywalnie mniejszy ruch (zapewne kilka rzędów wielkości) od strony z biletami naszego klubu, generuje nieporównywalnie mniejsze pieniądze i nawet u mnie tego typu ataki internetowe są na porządku dziennym, a pomysły ludzi nawet w takim, o wiele mniejszym gronie są nietuzinkowe. Dlatego też nie wyobrażam sobie nawet, co musi "przeżywać" taki serwer, na którym jest udostępniona usługa do sprzedaży biletów. A wystarczy wydać parę groszy (dosłownie kilkaset złotych), żeby nie było problemów.

Reasumując to nie użytkownicy jak krzaq12, ja czy Ty robią problem. Wina leży tylko i wyłącznie po stronie klubu, który nie potrafi zadbać o tak podstawowe rzeczy.
Odpowiedz cytując