sandomingo napisał(a):

No niestety ale wykazujesz się kompletnym brakiem elementarnej wiedzy prawnej…
Więc już po raz naprawdę ostatni napiszę:
Orzeczenia TK mają skutek ex nunc, czyli na przyszłość.
Sejm uchylił uchwały poprzedniego Sejmu a dopiero później TK wypowiadał się w sprawie poprzedniej ustawy (którą uznał za niezgodną z Konstytucją).. Czyli Prezydent nie mógł zaprzysiąc sędziów, których wybór został uchylony…
I jeszcze odpowiadając na Twój poprzedni wpis - gdyby przyjąć, że TK jest tak niezbędny jak piszesz, to co się działo przez setki lat, gdy w naszym systemie prawnym, który momentami był najnowocześniejszy w świecie - nie było takiej instytucji jak TK, który został wprowadzony jako typowy koń trojański przez TW Wolskiego, znanego również jako "generał" Jaruzelski.
Polecam wszystkim lekturę opinii prawnych na stronach Ministerstwa Sprawiedliwości.
Tyle w temacie.
|
Najlepiej to już nic nie pisz..Kwestionujesz moją wiedzę prawną ale to chyba nie Ty wystawiałeś mi dyplom?Ale ok kwestionujesz .Więc teraz czekam aż zakwestionujesz opinie Tych których wiedzy prawnej podważyć nie można.Tj Sąd Najwyższy,Naczelna Rada Adwokacka, RPO itp.itd.Ja wiem i widzę ze ciężko Ci przyjąć pewne fakty.Ale niestety z FAKTAMI się nie dyskutuje.Skoro wybór Sędziów został uchylony ale potem TK uznał że uchylony niezgodnie z prawem to chyba powinien zaprzysiąc?Wycieranie dyskusji Jaruzelskim typowe.Tylko widzisz spodziewałem się że w to uderzysz.Skoro uważasz że wszystko za komuny było złe to wyemigruj.Bo czy Ci się to podoba czy nie taki a nie inny system niestety w Polsce mieliśmy.Ogrom pracy Polskiego Robotnika dla mnie znaczy wiele.Nie ważne czy za komuny budował drogę czy teraz.Wiesz ja się zastanawiam komu ten TK tak przeszkadza?Jakie ustawy a raczej ich buble wejdą w życie ?Bo już możliwa jest inwigilacja internetu a nie długo mój Brat rolnik nie będzie mógł sprzedać SWOJEJ ziemi czyli swojej własności komu chce!Więc jak uwalą TK to już głosami większości przepchną wszystko i nikt tego nie zakwestionuje!Np prawo do zabierania czerwonych samochodów bo "IM" się kojarzy z komuną.A co tam przecież mamy większość.I tutaj docieramy do sedna.Trybunał Konstytucyjny jest od tego właśnie ażeby takie kmioty ustawowe nie wychodziły na wierzch.Skoro dla Ciebie opinia prawna na stronach MS jest jakąś lekturą to życzę przyjemności.Ministerstwo Sprawiedliwości pana Z i jego opinie są dalekie od obiektywizmu.Bo z jednej strony prosi TK o przełożenie rozprawy czyli de facto Go uznaje a z drugiej mówi że to spotkanie przy ciasteczkach i kawie to się po prostu ośmiesza.Władza w jednych rękach jak zapewne wiesz to dyktatura a to już świat przerabiał w postaciach Stalina tfu Hitlera a tfu!Wiec tak ważny jest porządek prawny w jakim funkcjonujemy a czy Ci się on podoba czy nie jest to Twoją sprawą.Mnie autorytarne Państwo Prezesa Jarka nie interesuje.Pozdrawiam.