sandomingo napisał(a):

Na Twoje pytania da się odpowiedzieć wprost, wystarczy sięgnąć do przepisów:
a) wyrok jest nieważny, gdyż skład sędziowski wydający go był wadliwy z punktu widzenia nowej ustawy uchwalonej przez Sejm RP. Ustawa jest obowiązująca i wiążąca do momentu, w którym TK uzna ją za niezgodną z Konstytucja. Musi to jednak zrobić w zgodzie z obowiązującym prawem, czyli tą ustawą.
b) Nie. TK powinien procedować wg obowiązującej ustawy i zgodnie z własnym regulaminem wydanym na podstawie tejże ustawy. Zasadą jest, że orzeczenia TK mają skutek NA PRZYSZŁOŚĆ, także taki wyrok byłby absolutnie ważny.
|
a) No i to jest dla mnie problem, że w moich oczach argumentacja podważająca ten wyrok opiera się na "błędach proceduralnych", jeśli się mogę tak wyrazić. Nie widziałem nigdzie (może słabo szukałem) podważenia treści samego wyroku. Coś na zasadzie, że złodziej się wybroni ze względu na złamane procedury policji... (patrz sprawy agenta Tomka)
A tak już z innej beczki, to moim zdaniem, jeśli się nic nie zmieni, styl rządzenia obecnej władzy bróci się przeciwko nam wszystkim. PiS nie ma, aż takiej przewagi w wyborcach, żeby mieć w nosie rosnącą wrogość elektoratu opozycji. Rząd kontynuuje pracę poprzednich jeśli chodzi o pogłębianie podziałów. Boję się, że następni rządzacy będą znowu chcieli pokazać miejsce w szeregu poprzednim... tylko jeszcze mocniej i na szerszą skalę.