Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.03.2016, 17:36
Jeśli sandodomingo to był więcej niż semestr PK to trochę współczuję, bo zapomniałeś (wszak to I rok prawa), albo popełniłeś specjalnie błąd odnośnie fragmentu:

sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Zgodnie z Konstytucją TK działa na podstawie ustawy.
Otóż właśnie gdyby sędziowie TK podeszli do procedowania tej sprawy właśnie w ten sposób to nie działaliby wedle lege artis wynikającego wprost z ze wspomnianej powyżej Konstytucji.

Umocowanie prawne sędziów TK, a także samego TK jest zupełnie niż obowiązuje to w przypadku sędziów sądów powszechnych. Mianowicie precyzują to dwa artykuły.

Cytat:
Art. 195.
Sędziowie Trybunału Konstytucyjnego w sprawowaniu swojego urzędu są niezawiśli i podlegają tylko Konstytucji.
Cytat:
Art. 197.

Organizację Trybunału Konstytucyjnego oraz tryb postępowania przed Trybunałem określa ustawa.
Podkreśliłem co istotne dwa elementy, które określają umocowanie prawne sędziego TK jedynie przed Konstytucją (w odróżnieniu od sędziów sądu powszechnego nie podlegają personalnie pod inne ustawy) sensus largo w na podstawie art. 195 ust. 1, a także art. 197 sensus stricto określa "organizację TK oraz tryb postępowania przed Trybunałem", a nie tj. wspomniała sędzia TK Julia Przyłębska ogólnie cały TK, gdyż jasno widać tutaj zastosowanie kwantyfikatorów.

Gdyby sędziowie TK decydowali de facto w swojej sprawie (zmiana większości podejmowania decyzji, zmiany umocowania TK w całym systemie prawnym, naruszenie trójpodziału władzy) na podstawie ustawy, a nie na podstawie wspomnianej Konstytucji to popełniliby błąd w sztuce.

Więcej opisane tutaj:
http://pozywam.blogspot.com/2015/12/...ego-wiaze.html

Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez emj10 : 09.03.2016 o godz. 17:43.