Psikus, bo nie był to Jaroo
Co do węzła gordyjskiego to świadomie użyłem tej figury retorycznej, gdyż właśnie chodziło mi o to, że tworzone są przez obecną władzę problemy - czytaj przeszkody - będące sprawami trywialnymi, a urastają one do rangi spraw niespotykanych. Sami rozdmuchują pewne kwestie (wiem, że także na użytek pijarowy), ale nawet mimo tego, że zgadzam się z niektórymi ruchami (przykładowo z reformą prokuratury, która jest dnem dna w chwili obecnej) to sposób prezentowania akcentów i rangi poszczególnych spraw, kompletnie stoi na głowie.
PS. Najlepszy przykład kompletnego pomylenia kolejności i wagi spraw jest wrzucenie w eter info o 4 sztukach F-16, które mamy wysłać do Syrii (odnotowane mocno we wszystkich światowych, a szczególnie arabskich serwisach), w tak ważnym momencie, gdy mamy tylko 7 maszyn zdolnych do monitorowania i fotografowania terenów przygranicznych, rozbabrane przetargi na śmigłowce oraz broń typu ziemia-powietrze, tlący się cały czas konflikt za wschodnią granicą oraz trwające rozmowy międzynarodowe o stworzenie nowego ładu na świecie oraz przesunięcia wektora z systemu bipolarnego (USA-Chiny, USA-Rosja) na tripolarny (USA i koalicje, Rosja i koalicje, Chiny i kraje niechętne istotnym decyzjom).