Cytat:
|
To życzę powodzenia w realizacji idei państwa niesocjalnego w którymkolwiek z krajów z naszego kręgu kulturowego
|
Ja zawsze uważałem (no może nie zawsze

), że najlepsze wyjście to czerpanie a to z socjalizmu a to z kapitalizmu. Nie da się iść w jeden nurt w dzisiejszych czasach. Może kiedyś tak ale nie dziś. Poza tym to tak jak z idealną kobietą. Ideały nie istnieją. Nie da się zrobić państwa w 100% kapitalistycznego czy socjalistycznego czy nawet faszystowskiego/demokratycznego. Zawsze są odejścia od normy. Myślenie, że się da w 100% zrealizować coś co ma tyle powiązań to utopia.
Cytat:
|
No w dalszym ciągu czekam na propozycje skorzystania z tego rozbuchanego socjalu.
|
Jest socjal bardziej rozbuchany. Są zasiłki i inne pierdoły. Teraz będzie 500+ kosztujące państwo 20 mld złotych. Chyba mam rację w tamtym zdaniu, prawda? Do tego kolejne podatki, znowu my zapłacimy za pomysły PiSu w kwestii marketów czy banków. Ciągle nie ma uwolnienia przedsiębiorców i pracowników od tych podatków.
Cytat:
|
Zaglądnę jak będą konkretne propozycje obłowienia się na socjalu.
|
Dalej bijesz jakąs niepotrzebną pianę. Sam sobie wymyśliłeś problem i teraz chcesz żeby go ktoś rozwiązał. Żyjemy w państwie opiekuńczym czy nie opiekuńczym, nazwijmy je państwem socjalnym a jak chcesz to sobie nazwij państwem kapitalistycznym. To nie zmieni istoty problemu.
Problem jest taki, że duszą nas zwykłych ludzi i firmy podatkami. Do tego chcą iść w jakiś śmieszny socjal co raz bardziej. Dalej będzie tylko gorzej z takim podejściem.
kerimek
Cytat:
|
Jak piszesz o pieniądzach z budżetu to jednak te 20 mld wróci na rynek w Polsce.Nawet nieprzyjazni Pis ekonomiści upatrują w tym szanse na pobudzenie gospodarki.
|
Doszedłem do pewnych wniosków. To, że politycy są oderwani od rzeczywistości i nie mają pojęcia o ekonomii albo specjalnie szkodzą to każdy już zauważył. Ale ja zauważyłem, że ta sama przypadłość dotknęła części żołnierzy PiSu czyli ich wyborców.
No bo jak inaczej to zinterpretować skoro do ludzi takich jak kerim czy Ayala nie dochodzą logiczne argumenty? Wy się na siłę oszukujecie, że "może to coś da", "może pomoże", albo jak tutaj kerimek napisał "20 mld wróci na rynek".
Ja jebie, 20 mld wróci na rynek? To może pożyczmy od banków kolejne 20 mld i dajmy każdemu Polakowi. To jest zajebisty sposób na wyjście z kryzysu i rozbujanie gospodarki.
Chłopie! DEFICYT! DŁUG! ODSETKI!
Co ty chcesz na długach cokolwiek zbudować? 20 mld wróci a wyjdzie 25 mld żeby spłacić ten jebany dług publiczny.
To jest pułapka lichwiarzy, w którą brniesz ty, twoi koledzy i twoi właściciele z PiSu
20 mld wejdzie na rynek, wow! 20 mld? My mamy dochdy z budżetu około 300 mld zł, PKP około 600 mld USD czyli 1,8 biliarda złotych. Te 20 mld to jest gówno. To się rozpłynie po Polsce. 20 zł dostanie pani w sklepie za jedzenie, 50 zł pani w sklepie za pampersy, 50 zł pani w sklepie za nowe meble itp itd.
Te 20 mld zł to jest nic. Gówno nie warte całego zamieszania i problemu związanym z rozdawnictwem tego gówna, z administracją. Poza tym to jest jednorazowy strzał. Ta kasa wejdzie w gospodarkę i będzie krążyła z roku na rok + będzie dokładana kolejna część co roku.
Ty mówisz tak samo jak ci jebani socjaliści. Gospodarka otrzyma zastrzyk. A normalny człowiek ma w dupie gospodarkę. Co to jest gospodarka? Niech się normalnym ludziom poprawi sytuacja. Zaczni(cie) myśleć o ludziach a nie mówić jakimiś sloganami typu gospodarka, wzrost PKB. Polski te 20 mld nie uratuje, a jedynie zaszkodzi bo dojdą za to odsetki itd.
Poza tym kto na tym zarobi? Znowu ci jebani złodzieje bo te 500 zł, które wyda pani Kowalska w 70% zostanie zabrane przez państwo!!!
To tutaj jest najważniejsze. Zrozum to.
Potrzeba gruntownej zmiany a nie wjebania jakichś 20 mld, procentów od tej pożyczki, które będzie płacił kraj, kosztów administracyjnych na ten plan a później ogołocenia każdego Polaka, który tylko dotknie te 500+ z 70% wartości każdej złotówki.
To jest właśnie jebany socjalizm i dożynanie państwa. Zamiast naprawiać kraj to dalej kradną a wy się cieszycie bo wam rzucili 500 zł, zadłużyli Polskę, wydali na pomysł full kasy i jeszcze wam większość zabiorą. I kto zyska? Znowu nie Polacy i Polska. Znowu jakiś zjebany wskaźnik PKB oszałamiający ludzi. A dlaczego nie mówi nikt, że starci Polak? Dlaczego nitkt nie mówi, że wazniejsze od PKB to jest wyjdzie z długu publicznego, rozwiązanie problemu z ZUSem. Bo jak się klepie biedę to się nie wydaje tylko próbuje z długów wyjść. A ty i twoi koledzy sobie z tych długów i problemów nic nie robicie.
Każdy normalny czlowiek za takie zadłużanie się powinien dostać dobrego kopa w mordę na odtumanienie się. I tak samo powinno się zrobić z socjalistami, którzy Polskę zadłużają.
Wyjdź z tego matrixa i przestań brnąć w to socjalistyczne-lewacko-banksterskie gówno.