Wyświetl pojedynczy post
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.02.2016, 17:01
Bardzo dużo tu osób świetnie rozeznanych w otaczającej rzeczywistości wiec na pewno uzyskam konkretne odpowiedzi. Zawsze warto radzić się mądrych ludzi.

Czy ktoś mógłby mi wskazać zapis ustawy o 500+, z którego wynika, że :

imigranci będą mogli skorzystać z programu niejako z automatu po przyjeździe do Polski
czyli
Cytat:
uchodźcy będą mogli korzystać z programu 500+ jeśli zechcą pozostać w Polsce
a także
Cytat:
Każda osoba, która legalnie przebywa na terytorium Polski na czas określony, bądź pobyt stały może liczyć na wsparcie z programu.
.

Cytat za artykułem, który był linkowany dwie strony wcześniej.
Proszę o konkretne paragrafy ustawy a nie linki do tej czy tamtej strony czy czyjegoś facebooka.
I konkretnie potwierdzenie a nie stwierdzenia typu to prawie to samo itd.

Druga sprawa.

Widzę, że pan Wilk jest tu popularny. Wczoraj popełnił taki wywiad :

http://wpolityce.pl/polityka/281136-...rakow?strona=2

a w nim

Cytat:
Musimy przywrócić normalność, a nie brnąć w państwo opiekuńcze, które konsekwentnie niszczy społeczeństwo i rodzinę.
No to otwarło mi oczy i postanowiłem zmienić swoje życie.

Dlatego uprzejmie prosiłbym o konkretne rady jak korzystać z dobrodziejstw państwa opiekuńczego.
Rozważam dwa warianty średnio na jeża czyli rodzina 2+2 i dwie średnie pensje krajowe.
Oraz pełna patologia czyli ta sama rodzina na trwałym bezrobociu.

Prosiłbym o konkretne informacje gdzie i po jaki zasiłek się zgłosić, ile on wyniesie, jak długo będę go otrzymywać itd.
Wszelkie pomysły mile widziane tylko realistyczne. Program 500+ znam, ale to przyszłość a pan Wilk mówi o teraźniejszości.
Informacje typu masz darmowe szkoły czy służbę zdrowia proszę sobie darować. Nota bene służba zdrowia jest darmowa tylko w zakresie leczenia grypy. Informacje typu jakby państwo nie zabierało na ZUS to bym miła 500 zł więcej też mnie nie interesuje. Nie interesują mnie rozważania ideologiczne tylko rady jak zostać beneficjentem państwa opiekuńczego tu i teraz.
Jak napisałem postanowiłem zmienić swoje życie. Od 25 lat żyje w kokonie, w którym państwo niczego mi nie daje. I postanowiłem się z niego wyrwać do tego opiekuńczego raju.