Ależ oczywistym jest że na dywanie łatwiej się kopie piłke itd, ale zeby nauczyć się panowania nad piłka - wystarczy piłka.
(p.s. 5,6,7 lat temu też mówiło się ze jak będa stadiony ładne to bedzie Liga Mistrzów

)
Oczywiście na mysli miałem Ajax, z którego wzorców starają się czerpać niektóre polskie szkółki.
I o tych cwiczeniach pisze specjalnie, bo niby judy niby ogołnorozwoj ale oni sobie tego nie wymyślili z dupy. tylko wiedzą jak opiekować sie młodym sportowcem, by potem np. nie miał kontuzji. I to wszystko dzięki - wiedzy. Wiedza i doświadczenie. Dlatego teraz w Polsce ludzie patrzą na szkółkę Zagłebią Lubin z wiekszym uznaniem niż szkółkę Legii.
No ale problem tez leży w nas. Tak jak w wywiadzie Jakub Sage powiedział ze w Niemczech na 40 minut zostawisz juniorów i trening wygląda tak samo z trenerem jak i bez. U nas, zostawisz na 40 minut, jak wrócisz, chłopaków może już nie być. Tylko nie wiem czy problemy leży w Nas samych czy moze to wina trenera ze nie wytłumaczy odpowiednio jak wazny jest prawdziwy trening dla osoby chcącej zarabiać życiem na piłkę nożną.
Baza wg. mnie jest waznym dodatkiem, na pierwszym najwazniejszym miejscu jest czynnik ludzki. Czynnik który ma im wiecej wiedzy i doswiadczenia to jest lepszy -czytaj specjalista.
I teraz podsumowując wszystko, posiadajac wiedzę jak wyglada plan na zycie w Legii i w Wiśle, mając 17 lat też bym wybrał Legie...
E: Lemoniadowy - charakter, mentalnosc + PR. Dinamo Zagrzeb ma najlepszą szkółke w tej części Europy. Jak ktoś tam "idzie" to po to by się rozwijać a nie dlatego ze "podkupili, ukradli etc"
Ogólnie ja stawiam na mentalnośc ludzi. Np. w Słowacji znam klub futsalowy który jest "pod" Slovanem (byli np. mistrzami słowacji U-21 itd, brat jednego z piłkarzy gra badz grał w Czelsi. I taki Slovan rok w roku kupuje minimum 2 zawodnikow. Mały klub zarabia, duzy zyskuje gracza, a mlodzy przyszli zawodnicy wiedzą ze mają po co trenować) A jak przyjechali do mnie do miasta, zobaczyli hale, to srali pod siebie ze szczescia patrząc na infrastrukturę....a to zwykła duza hala z jeszcze prostym parkietem)
E2 : no i najpopularniejsze :
Chorwacja. Trening. Trener " Bawcie się piłką"
Polska. Trening : "gdzie mi tu ....a ronaldinho odstawiasz, nie graj piętkami itd"