milosz napisał(a):

No wiec tak:
Ja nikogo nie pouczam ani nie nauczam...ja wypowiadam swoja opinie. Może ci sie podobac lub nie, możesz argumentowac lub nie ale komentarze zostaw dla siebie bo mnie nie ineteresuja uszczypliwosci.
1. Tarcza antyrakietowa jest amerykanska i jako amerykanski system defensywny ma bronić USA!!! a nie Polski! Powodem robienia loda w tej sprawie jest własnie błedne przekonanie, że Tarcza ma robić dobrze nam...za amerykanskie pieniądze? I to nie małe? Owszem fajnie jest miec cos takiego ale tylko dlatego, że amerykanscy żołnierze będa zostawiać dolary i parę miejsc pracy przy tej okazji powstanie. Potencjał defensywny Polski w ogóle nie zyska i to warto sobie uzmysłowić.
2. Dokładnie! Nie przez przypadek on jest pierwsza osoba w kraju a ja wypisuje sobie komentarze i to nawet nie na portalu traktujacym o polityce a o piłce nożnej! Mam natomiast jedna przewage nad Kaczynskim: ja zdaje sobie sprawe z własnych ograniczeń intelektualnych! A on nie! On do tego ma jeszcze kompleksy i jest cholernie zazdrosny. A ja nie. O kase on nie dba...no fakt. On w sumie o nic nie dba bo i nie ma o co dbać.
3. Po pierwsze Brzezinski to nie polityk...Pomylił ci sie polityk z politologiem. Akurat Brzezinski to politolog, strateg, czołowa postać amerykanskiej dyplomacji, jedna z kluczowych postaci wielu procesów geopolitycznych na swiecie że wspomne upadek komunizmu, nowe otwarcie USA na Chiny ale przede wszystkim człowiek formatem przewyższajacym naszych rodzimych "strategów" o lata świetlne.
4. Tak...i cała europa siedziała cicho jak sie Wegry darły, stawiały płoty a wystarczyło żeby Niemcom imigranci przestali pasować i juz sie robi gorąco. Pare tysiecy gniadych przetoczyło sie przez Wegry a poważnie zaczeto o tym problemie gadać jak u francuzów wytłukli 130 osób...taka własnie jest siła całej kupy biedaków...Jak ktos ma kompleksy to sie drze. Jak ktos ma świadomość na jakim etapie rozwoju sie znajduje, jak daleko mu do krajów z czołówki to bedzie mu łatwiej sie tam dostać bo trafnie ocenia swoje braki.
5. A co ty możesz o tym wiedzieć? Brałes udział w rozmowach, widziałes jak sie Polacy przed niemcami płaszcza? Czy może wiesz tyle nt temat ile ci Macierewicz powiedział? Czy w interesie Polski jest pójście w konfrontacje z niemcami wiedząć że Niemieckie firmy robią nam 50% PKB? Ze zatrudniaja kilka setek tysiecy Polaków? Człowkieku owszem, jesteśmy dla Niemiec montownią, siła robocza ale kim niby mamy być? Jakimi my atutami dyspoujemy? Poza Lewandowskim? Gdyby zachód widział, że oprócz ponadrzecietnej pracowitości mamy coś lepszego do zaoferowania to na pewno by z tego skorzystał. Przed nami daleka droga bo za nami 50 lat komuny i tego dystansu nie da sie nadrobic w 20 czy 30 lat...Ale też darcie sie "patriotów" tego procesu nie przyspieszy.
z poważaniem