Wyświetl pojedynczy post
ziz99
Senior Member

Od: 10.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.12.2015, 23:25
milosz napisał(a):Wyświetl post
Media w Poslce, to w praktyce monopol jednej opcji, tej co właśnie przegrała wybory.

Nie wiem jak można na jednej płaszczyźnie przeciwstawiać, małe radio religijne i stacje netową, oraz drugą stację TV netową z ...... gigantami medialnymi TVN, TVP, Polsat, gdzie każda z nich ma po kilka stacji telewizyjnych powszechnie dostępnych z gigantycznymi budżetami, a wszystko dlatego, że media podzielono "sprawiedliwie", opcji liberalno-laickiej wszystko, opcji konserwatywnej (chadecko-narodowej) nic.

Efekty tego to 23,5 roku rządów UD, UW, SLD, PO , oraz 2,5 roku rządów opcji drugiej, licząc, włącznie, od 1989 roku.

Efekty tego do anonimowi założyciele WZZ, K.Wyszkowski i A.Gwiazda, czy mało znane życiorsy Macierewicza i Naimskiego, oraz... słynna Krzywonos. Totalna manipulacja historii dawnej i współczesnej, propaganda, zamiast informacji, a teraz ... doniesienia na zachód o zamachu stanu.

To żenujące aby małe radyjko religijne i mała stacyjka telewizyjna byłą jedyną alternatywą dla wszystkich telewizji w Polsce (TVN, TVP, Polsat)... w ostatnich wyborach doszedł Internet, tu stary układ przegrał .. z TV Republiką, z portalami społecznościowymi, na otwartych forach internetowych, choćby takich jak to, zwolennicy PO i Nowoczesnej, SLD są w mniejszości, ale nie w ....... TVN, TVP i Polsacie, tam są tylko Cimoszewicze, Marcinkiewicze i inne Giertychy, tam wrogiem jest J. Kaczyński, stąd nikogo nie powinno dziwić, że JK w tym układzie sięga po religijną stacje radiowo-telewizyjną, a jaki ma wybór !? Pytanie retoryczne, polityka to robienie tego co możliwe, w obiektywnych realiach, a te ustawili Kiszczak z Michnikiem. Stąd tak ciężko jest je przebić, mając przy okrągłym stole moc sprawczą, reszta była tylko obserwatorami wobec zdarzeń które później nadeszły.

Ja zaś konsekwentnie czekam na zmianę władzy w TVP, a jeszcze bardziej, choć wiem, że to na teraz iluzja, otóż czekam na trzecią stację prywatną TV, obok TVN-u i Polsatu, taką która sprawi, że aby poszukać konserwatywnych poglądów, nie będę musiał sięgać po radykalno-narodową rozgłośnie religijną, czy stacje TV internetową... ja czekam na realny pluralizm, o którym była już mowa podczas pamiętnej debaty Wałęsa - Miodowicz, wówczas to pierwszy raz padło to magiczne słowo, „pluralizm” i od tamtego czasu idzie on do nas jak krew z nosa...
Kolega Miłosz bardzo dobrze opisał jedną z najistotniejszych rzeczy.

Kluczowa jest równowaga medialna w PL. Jak niektórzy mówią, silne medium to obecnie odpowiednik kilku dywizji.

Wspomniałem wczoraj o obecnym matriksie medialnym. Przykład - mamy trzy bardzo istotne wiadomości dotyczące demokracji i wiodącego tematu z TK:

1. rozpoczęło się śledztwo w sprawie inwigilacji prawicy - Gmyz mający status poszkodowanego napisał, że będzie "grubo" https://twitter.com/cezarygmyz/statu...72090029211649
2. uniewinnienie Sumlińskiego i zdaniem sędziego niejasna rola Komorowskiego, Bondaryka i Grasia
3. dzisiejsza decyzja Seremeta, że TK nie może procedować uchwał PiS-u o wyborze nowych sędziów TK

Tymczasem jedną z wiodących "afer" jest źle zaparkowany samochód Dudy, a w/w tematach cisza ...

Pluralizm w TVP to jedna z najpilniejszych kwestii do uporządkowania, niemniej podobnie jak Kol. Miłosz, uważam, że środowiska konserwatywne powinny jak najszybciej stworzyć potężną, komercyjną telewizję, która będzie miała podobny zasięg i oglądalność do wiodących kanałów informacyjnych.

Dla pełnej równowagi, dobrze gdyby pojawiła się także gazeta codzienna o czytelności jak FAKT, SE czy GW.

Jeżeli po prawej stronie szybko się ktoś za to nie weźmie, to powinni mieć potem tylko do siebie pretensje, że codziennie będą łajani we wszystkich dominujących mediach.