Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.12.2015, 14:11
ziuk_NYC napisał(a):Wyświetl post
witam, zabieralem sie do tomu pierwszego z mieszanymi uczuciami. po pierwsze Pan profesor Nowak specjalista od sredniowiecza nie jest, po drugie tego rodzaju wielotomowe historie jakiekolwiek kraju sa niestety pisane schematycznie na zasadzie: w tym roku wydarzylo sie to a potem bylo to ... same fakty bez glebszej analizy. jak podreczniki szkolne. nuda jak diabli, nawet dla takiego zagorzalego fana historii jak ja. po kilkunastu stronach okazalo sie jednak ze Pan profesor nie pojechal schematem i dzieki temu skonczylem te prawie 400 stronicowa cegle w trzy dni zastanawiajac sie kiedy tom II. i tu jest to co mnie martwi najbardziej: czestotliwosc wydawania kolenych czesci. Pan Nowak zapowiedzial ze co roku przez szesc lat bedzie wydawal jedna ksiazke, teraz sie okazalo ze calosc bedzie mialo nie szesc czesci a przynajmniej dziesiec, jedenascie wiec zakonczenia zapewne doczekam jako siwiejacy starszy pan. a ze jestem czlowiekiem malej cierpliwosci to szlag mnie trafia na sam mysl. tak wogole to polecam wszystkie ksiazki profesora bo sa naprawde dobrze napisane. mam/przeczytalem chyba wszystkie Jego kniszki mimo ze nie jestem fanem Pana Andrzeja Nowaka jako historyka. powiem wiecej, bardzo czesto sie nie zgadzam z Jego spojrzeniem czy interpretacja wielu problemow naszej historii a mimo to cenie Go ogromnie za wiedze i osobista kulture.
zycze udanego tygodnia
ziuk_NYC
Dzięki za komentarz. Co prawda mod postanowił że książka Nowaka nie zasługuje na oddzielny temat, ale cóż, takie jego prawo.
Jeśli chodzi o meritum to mogę tylko dodać że, z jednej strony faktycznie szkoda że pisanie kolejnych tomów zajmie aż tyle czasu, z drugiej, mam nieodparte wrażenie że powstaje właśnie coś, co w sposób bardzo znaczący wpłynie na polską kulturę i nasz sposób pojmowania polskości. Być może wpadam w przesadny patos, ale wydaje mi się że po ukończeniu tego dzieła, stanie się ono punktem odniesienia do wszystkich przyszłych dyskusji na temat historii Polski i Polaków. Coś w stylu tego czym dla Rosjan był (i chyba ciągle jeszcze jest) Karamazin i jego "Historia pastwa rosyjskiego". Daj Boże żeby profesorowi starczyło sił i zdrowia, aby pracę ukończyć.
Cytat:
Nowaka jeszcze nie czytałem. Z lepszych historii PL to czytałem Jasienicę, bo te książki miały w sobie coś.
Możecie jakoś je porównać?
Moim zdaniem zupełnie inna półka. Książki Jasienicy to w zasadzie eseje historyczne. Książka Nowaka to, moim zdaniem, dzieło które jest czymś więcej niż podręcznik ale mniej niż praca naukowa. Albo może jeszcze bardziej obrazowo: student historii chcący zaliczyć średniowieczną historię Polski prawdopodobnie nie zaliczyłby jej, ucząc się tylko z książki Nowaka. Natomiast po jej przeczytaniu miałby na tyle uporządkowany faktograficznie obraz polskiego średniowiecza, że potrzebne byłoby już naprawdę niewiele pracy do tego, aby być bardzo dobrze przygotowanym do zdania egzaminu.
Generalnie książka jest pisana jakby w trzech warstwach:
1. Wykład historii politycznej Polski , napisany dość szczegółowo, z umiejscowieniem w kontekście historii powszechnej i z uwzględnieniem najnowszych badań i teorii dotyczących naszej historii średniowiecznej. Powiedziałbym że ta warstwa stanowi jakieś 50% książki.
2. Próba poszerzenia historii politycznej, poprzez spojrzenie również na: gospodarkę, kulturę, naukę, oświatę itp opisywanego okresu. Jakieś 30% tekstu.
3. Wnioski natury ogólniejszej jakie Nowak wyciąga z przedstawionych faktów. Przy czym stawia sobie zadanie znacznie bardziej ambitne niż to, które postawił sobie Jasienica. Stara się mianowicie odpowiedzieć na pytanie: jak to się stało że w świetle przedstawionych faktów powstało coś takiego jak Naród Polski, co miało wpływ na nasze ukształtowanie i w jaki sposób poszczególne elementy tej układanki odcisnęły się na to czym obecnie jesteśmy. Innymi słowy Nowak stara się odpowiedzieć na pytanie: co to znaczy być Polakiem? Pokazać coś co nazwałbym: polskim genotypem historycznym.
Podsumowując: można się z Nowakiem zgadzać albo nie, natomiast po przeczytaniu książki, odpowiedź czytelnika na pytanie: co to znaczy być Polakiem?, będzie zupełnie inna niż przed jej przeczytaniem.
Odpowiedz cytując