|
witam, zabieralem sie do tomu pierwszego z mieszanymi uczuciami. po pierwsze Pan profesor Nowak specjalista od sredniowiecza nie jest, po drugie tego rodzaju wielotomowe historie jakiekolwiek kraju sa niestety pisane schematycznie na zasadzie: w tym roku wydarzylo sie to a potem bylo to ... same fakty bez glebszej analizy. jak podreczniki szkolne. nuda jak diabli, nawet dla takiego zagorzalego fana historii jak ja. po kilkunastu stronach okazalo sie jednak ze Pan profesor nie pojechal schematem i dzieki temu skonczylem te prawie 400 stronicowa cegle w trzy dni zastanawiajac sie kiedy tom II. i tu jest to co mnie martwi najbardziej: czestotliwosc wydawania kolenych czesci. Pan Nowak zapowiedzial ze co roku przez szesc lat bedzie wydawal jedna ksiazke, teraz sie okazalo ze calosc bedzie mialo nie szesc czesci a przynajmniej dziesiec, jedenascie wiec zakonczenia zapewne doczekam jako siwiejacy starszy pan. a ze jestem czlowiekiem malej cierpliwosci to szlag mnie trafia na sam mysl. tak wogole to polecam wszystkie ksiazki profesora bo sa naprawde dobrze napisane. mam/przeczytalem chyba wszystkie Jego kniszki mimo ze nie jestem fanem Pana Andrzeja Nowaka jako historyka. powiem wiecej, bardzo czesto sie nie zgadzam z Jego spojrzeniem czy interpretacja wielu problemow naszej historii a mimo to cenie Go ogromnie za wiedze i osobista kulture.
zycze udanego tygodnia
ziuk_NYC
Ostatnio edytowane przez ziuk_NYC : 16.12.2015 o godz. 01:35.
prosimy o nie odsniezanie dachu sejmu
z wyrazami
elektorat
"Ojczyzna nasza matka, a my Jej dzieci, Zle to dziecko, w ktorem Ona milosci nie wznieci"
|