Raz jeszcze do
AS82
1. Nie JK dzieli, tylko Polska została już podzielona przy okrągłym stole, a ściślej w "Magdalence", a raczej nawet przed tymi ostatecznymi ustaleniami. Więc nie pleć bzdur, że Kaczyński "dzieli", Polska jest podzielona, po PRLu, na tych co byli za i przeciw dekomunizacji, od rządu Olszewskiego jest to już bardzo czytelne i tak zostało do dziś, DOTARŁO ?
2. Rządy PiSu teraz i poprzednie to dwie różne sytuacje, wówczas media mogły wywrócić ten rząd, bo Lepper i Giertych nie byli ani uczciwi, ani lojalni. Teraz nie mogą, bo PiS ma większość w sejmie. DOTARŁO ?
3. Działania i ich kolejność są prawidłowe, wpierw to co pilne, aby TK nie był w rękach PO do końca 2019 roku, tylko do połowy 2017 roku, później TVP, później krok po kroku, rok po roku, budżet po budżecie, realizacja programu, to jest optymalna kolejność.
DOTARŁO ?
Napisałem, ostrzej, bo nie odpowiadasz na żadne argumenty. Ufam, że choć część z tego dotrze do Twojej świadomości. Polityka ma swoją temperaturę, jak ktoś (Adam Michnik) zaczyna boks, to nie można z nim grać w szachy. Wie o tym JK i dlatego polityka w Polsce tak wygląda. Mnie się to nie podoba, ale widać jeszcze teraz tak być musi, za kilka, lub kilkanaście lat będzie inaczej, wpierw jednak Ci co byli przekonani do swojego monopolu władzy, muszą się pogodzić, iż jej nie mają, a teraz jeszcze się nie pogodzili, cóż wymaga to czasu, bo demokracje trzeba długo praktykować, obie strony go sporo więc potrzebują.
PS. Z jednym sie zgodzę, taki klimat nie może trwać 4 lata, z punktu widzenia PiSu, ale teraz jest punkt zapalny, drugi to będzie TVP, jednak z każdym miesiącem temperatura konfliktu bedzie musiała spadać, media nie będą bowiem mogły nadal tego tak rozgrywać, a JK, będzie musiał się wyciszyć, aby na pierwszym planie był prezydent Duda i premier Szydło z projektami rządu, inaczej w istocie, za 4 lata Petru, będzie nowym premierem, no , ale jak wspomniałem przez 4 lata "zamach stanu" trwać nie może, a i Jarek ma myślę instynkt samozachowawczy, co kilka razy już pokazał i wysunie na pierwszy plan, prezydenta i Premier z gałązką oliwną,.. ... ale to będzie, a póki co wojenka, burza w szklance wody, tak to sobie postrzegam.