Wyświetl pojedynczy post
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.12.2015, 19:10
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Pisowcy zamiast realizowac swoj program ktory obiecali w kampanii (ludzie by to zaakaceptowali ,bo PIS zdobyl wikeszosc w wyborach) ,to zaczyna odpierdalac nie wiadomo po co , jakies szopki z Trybunalem i sie dziwią ze sie ludzie w....iaja. Po .... sie za to brali ? Kaczynski juz dzis wie ze Trybunal mu zakaze 500 zl na dziecko?Zamiast realizowaniem obietnic to sie zajeli lamaniem prawa i Konstytucji debile..
Jest dokładnie odwrotnie, aby zrealizować obietnice wyborcze, to TK, w połowie 2017 roku nie będzie już w rękach PO, a "debile" łamiące konstytucje to były właśnie z PO. 2 wybrali niezgodnie z konstytucją, a całe 5 niezgodnie z procedurą wyboru, bo brakło 50 podpisów pod wnioskami na sędziów do TK, a były tylko wnioski prezydium sejmu. Błędy te dotyczyły uchwał sejmu, te zaś nie są w kompetencji oceniania TK. Sejm kolejnej kadencji to naprawił... Jeszcze rok dla pana Rzeplińskiego, a w sumie jeszcze max. 1,5 roku tego konfliktu, po czym ponad 2 lata spokojnych rządów, dobrych, lub złych, ale bez takich konfliktów, a co do TK, to potrzebna jest nowa ustawa o TK, potrzebna jest też nowa konstytucja, bo ta aktualna była pisana przez Geremka i Kwaśniewskiego, a czasy się mocno zmieniły i choćby spory kompetencyjne, muszą być prawnie, na nowo rozwiązane. Moim zdaniem też trzeba wyznaczyć jasno ośrodek władzy, albo model kanclerski, albo przeze mnie bardziej preferowany ten z V Republiki Francuskiej, pół-prezydencki.
lazy napisał(a):Wyświetl post
PiS chce forsować ustawy sprzeczne z Konstytucją?
lazy napisał(a):Wyświetl post
To najpierw zmieńcie Konstytucję!!!
Po co to robić od d..y strony?
BTW, kim jest Kempa żeby rozstrzygać o wyrokach TK? Za chwilę jakiś poseł nie wykona wyroku sądu - bo jego zdaniem skład sądu nie był właściwy... to może ja nie zapłacę podatku bo moim zdaniem jest niewłaściwy?
Interpretacja prawa jest często subiektywna, inaczej nie byłoby sporu politycznego wokół TK.

Pocieszę Cię, w połowie 2017 roku problem zniknie, bo wówczas sędziowie z ramienia PO w TK będą w mniejszości.

BTW, pani minister Kempa, nie kwestionuje treści wyroku TK, tylko obsady jedynie z 5 sędziów do jego podjęcia i pyta, do czego ma prawo, dlaczego przewodniczący TK, wpierw sam orzekł, że wyrok musi być w składzie 9 osobowym, po czym zmienił na skład 5 osobowy. Wystarczyła zwłoka kilku dniowa i można by było w 9 osobowym składzie ogłosić wyrok.. Czekamy na odpowiedź/wyjaśnienie ze strony pana Rzeplińskiego. A czas na publikacje wyroku TK prawnie, jeszcze nadal jest.

_______
EDIT. A co do konstytucji to ta aktualna miała poparcie w referendum 53,45 %, na - tak, przy frekwencji 42,86%, taka to konstytucja ja ją mam , tam, dokładnie tam ... https://www.youtube.com/watch?v=tQM9z06NAVQ Współczuje politykom, że muszą ją respektować, kiedyś w końcu ten "magdalenkowy twór", a ostatecznie porozumienia pana Geremka z panem Kwaśniewskim, runie.
Ostatnio edytowane przez milosz : 14.12.2015 o godz. 19:27.