AS82 napisał(a):

|
Pisowcy zamiast realizowac swoj program ktory obiecali w kampanii (ludzie by to zaakaceptowali ,bo PIS zdobyl wikeszosc w wyborach) ,to zaczyna odpierdalac nie wiadomo po co , jakies szopki z Trybunalem i sie dziwią ze sie ludzie w....iaja. Po .... sie za to brali ? Kaczynski juz dzis wie ze Trybunal mu zakaze 500 zl na dziecko?Zamiast realizowaniem obietnic to sie zajeli lamaniem prawa i Konstytucji debile..
|
Jest dokładnie odwrotnie, aby zrealizować obietnice wyborcze, to TK, w połowie 2017 roku nie będzie już w rękach PO, a "debile" łamiące konstytucje to były właśnie z PO. 2 wybrali niezgodnie z konstytucją, a całe 5 niezgodnie z procedurą wyboru, bo brakło 50 podpisów pod wnioskami na sędziów do TK, a były tylko wnioski prezydium sejmu. Błędy te dotyczyły uchwał sejmu, te zaś nie są w kompetencji oceniania TK. Sejm kolejnej kadencji to naprawił... Jeszcze rok dla pana Rzeplińskiego, a w sumie jeszcze max. 1,5 roku tego konfliktu, po czym ponad 2 lata spokojnych rządów, dobrych, lub złych, ale bez takich konfliktów, a co do TK, to potrzebna jest nowa ustawa o TK, potrzebna jest też nowa konstytucja, bo ta aktualna była pisana przez Geremka i Kwaśniewskiego, a czasy się mocno zmieniły i choćby spory kompetencyjne, muszą być prawnie, na nowo rozwiązane. Moim zdaniem też trzeba wyznaczyć jasno ośrodek władzy, albo model kanclerski, albo przeze mnie bardziej preferowany ten z V Republiki Francuskiej, pół-prezydencki.
lazy napisał(a):

|
PiS chce forsować ustawy sprzeczne z Konstytucją?
|
lazy napisał(a):

To najpierw zmieńcie Konstytucję!!!
Po co to robić od d..y strony?
BTW, kim jest Kempa żeby rozstrzygać o wyrokach TK? Za chwilę jakiś poseł nie wykona wyroku sądu - bo jego zdaniem skład sądu nie był właściwy... to może ja nie zapłacę podatku bo moim zdaniem jest niewłaściwy?
|
Interpretacja prawa jest często subiektywna, inaczej nie byłoby sporu politycznego wokół TK.
Pocieszę Cię, w połowie 2017 roku problem zniknie, bo wówczas sędziowie z ramienia PO w TK będą w mniejszości.
BTW, pani minister Kempa, nie kwestionuje treści wyroku TK, tylko obsady jedynie z 5 sędziów do jego podjęcia i pyta, do czego ma prawo, dlaczego przewodniczący TK, wpierw sam orzekł, że wyrok musi być w składzie 9 osobowym, po czym zmienił na skład 5 osobowy. Wystarczyła zwłoka kilku dniowa i można by było w 9 osobowym składzie ogłosić wyrok.. Czekamy na odpowiedź/wyjaśnienie ze strony pana Rzeplińskiego. A czas na publikacje wyroku TK prawnie, jeszcze nadal jest.
_______
EDIT. A co do konstytucji to ta aktualna miała poparcie w referendum 53,45 %, na - tak, przy frekwencji 42,86%, taka to konstytucja ja ją mam , tam, dokładnie tam ...
https://www.youtube.com/watch?v=tQM9z06NAVQ Współczuje politykom, że muszą ją respektować, kiedyś w końcu ten "magdalenkowy twór", a ostatecznie porozumienia pana Geremka z panem Kwaśniewskim, runie.