Wyświetl pojedynczy post
jonaf
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.12.2015, 09:14
Dzisiaj do porannej kawy poszukałem trochę więcej i z paru artykułów wyniosłem parę nowych rzeczy:
1 - Jarabek trenował zespół, który podobnie jak my - nie śmierdział pieniądzem. Po sezonie 12/13, który był dla klubu zły nastąpiła ogromna rotacja w składzie. W ciągu całego roku 23 nowych graczy się przewinęło się w klubie, więć można przypuszczać, że drugie tyle odeszło. Co istotne. Klub ani nie zarobił grosza na starych graczach, ani nie wydał złamanego pensa na zakup nowych graczy. Wszyscy zawodnicy to wypozyczenia lub znajdywania tzw. "szrotu" z wolną kartą piłkarską.
Z tym szrotem zdobył 3 miejsce oraz półfinał pucharu Słowacji.
2 - Kolejny sezon to znów brak finansów. Nie do końca wiem, czy w klubie płacą piłakrzom, czy też nie. Zastanawiające jest jedno , ale to za chwilę. Najpierw zarys transferów. Cały rok to 26 nowych graczy, wiadomo, że liczone tutaj też są trasnfery do grup młdozieżowych itd.
Jedyny transfer gotówkowy do klubu to kwota ...5 tys euro. Reszta znów - za darmo. Za to Piast dał zarobićklubowi i kupił Rusova za 150 tys E.
A propos tego czy płacą piłkarzom. W sezonie 14/15 Erik Jendrisek strzelił 5 bramek w 13 meczach, po czym za darmo [ani w słowackiej prasie, ani w polskiej prasie nie znalazłem kwoty odstępnego] przeszedł do pejsów. Z jednej strony - do tego klubu chciał przyjść wielokrotny reprezentant kraju. Z drugiej strony uciekł dość szybko. Być może miał pomóc klubowi, a przy okazji transferu od razu go mieli puścić. No nie wiem. Ale to świadczy o tym w jakich warunkach trenował klub Jarabek.
3 - Przychodzi nowy sezon, a trener znów traci graczy. Jan Vlasko za 200 tys Euro idzie do Lubina, a Erik Sabo za 700 tys E idzie do PAOKa, który wyeliminował Spartaka z pucharów. Jak miałsię czućtrener, który nagle traci cały środek pomocy ? Ponadto Sabo był kapitanem zespołu. Do tego odeszło jeszcze 9 kolejnych graczy. Czy grali pierwsze skrzypce? raczej nie, ale nawet jeśli byli to rezerwowi - i tak musiał ich wymienić. Przyszło 8 graczy +2 wypozyczenia,
4- co do odejścia trenera. Jak wcześniej pisałem, jest on wychowankiem klubu. Jak podreślał w wywiadach - ma ten klub w sercu. Powody do odejścia były trzy.
a) nie dogadywał sie z dyrektorem [sportowym czy wykonawczym - słowacki język niestety jest dość skomplikowany, a google translate w tym przyapdku nie pomaga], który jest w klubie dłużej niż on
b) Kibice chcieli jego odejścia, na meczach zamiast dopingować klub stale "kričali Jarábek, von"
c) Nie wytrzymał presji, która wymagała od nich wysokich wyników, a do tego kibice go nie wspierali, więc jak przyznaje - poddał się. CO ciekawe, właściciel klubu był "zaskoczony", że trener odszedł, bo on chciał go ciagle trzymać w klubie - jak na sytuację klubu miałświetne wyniki, więc nie chciał prezes zmian.

Podsumowując - sprawdził się w roli strażaka przez 2 lata, w 3 roku pękł. Miałświetnego właściciela, który dawał mu szansę i czas, czego tutaj "raczej" nie dostanie.

Oczywiście - o ile to nie jest kaczka dziennikarska. Bo jeśli tak to tylko czas traciłem szukając tych informacji.
Odpowiedz cytując