emj10 napisał(a):

Ogólnie to Kukiza nie traktują poważnie, jak to Braun wspominał - syna pierworodnego Ojców Chrzestnych z Dolnego Śląska.
Osobiście jestem za systemem kanclerskim, z wydmuszkowym prezydentem. W Polsce urząd prezydenta nigdy nie miał autorytetu, zarówno teraz, jak też w II RP.
|
Z tym co podkreśliłem pozwalam się nie zgodzić - Mościcki po śmierci Piłsudskiego akurat autorytet miał, a Piłsudski nie został Prezydentem Rp, bo rola Prezydenta w Konstytucji Marcowej była zmarginalizowana.
Co do systemu rządów w Wlk. Brytanii czy w Niemczech - wg mnie właśnie jednak Jankesi mają najlepszy system rządów - prezydencki. W UK mamy do czynienia z rządami albo konserwatystów albo partii pracy wspieranych przez różnego rodzaju małych graczy, natomiast w Niemczech po rządach Chadeków i Socjalistów mamy do czynienia z "szeroką koalicją" co wg mnie jest stanem wręcz idiotycznym....
System prezydencki z kontrolującym władzę wykonawczą parlamentem jest wg mnie najlepszym rozwiązaniem, ale u Nas nikt na to nie pójdzie...