kerim1906 napisał(a):

lazy "Ale to kpk określa jak się ją wykonuje"
Przeczytaj powoli i ze zrozumieniem dwa zdania z artykułu 139 Konstytucji.Czy tam jest mowa o KPK ?
Czy ktoś oprócz umoczonych zolla,łajdackiego czy ćwiąkalskiego to podnosi.Fakt, zapomniałem jeszcze doktor od ćwiczeń jednego kolegi z sb.Jak masz wątpliwości to złóż wniosek o TS dla Dudy albo zapytaj dlaczego wymienione gogusie coś bajdurzą a tego nie czynią?
|
Przecież Konstytucja nie powołuje się na ustawę w wielu miejscach. Żeby daleko nie sięgać- nadanie obywatelstwa: do art. 137 stosuje się przepisy Art. 18 – 29 ustawy z dnia 2 kwietnia 2009 r. o obywatelstwie polskim (Dz. U. z 2012 r., poz. 161 z późn. zm.).
Ale nawet poza tym, sam chciałeś pochylić się nad tekstem Konstytucji:
Art. 139.
Prezydent Rzeczypospolitej stosuje prawo łaski. Prawa łaski nie stosuje się do osób skazanych przez Trybunał Stanu.
Co ze słowami "łaska" i "skazany"?
Prawo łaski to akt polegający najczęściej na całkowitym darowaniu kary lub też częściowym złagodzeniu postanowień wyroku sądowego. Jeżeli mówimy o darowaniu kary, to znaczy że była ona orzeczona, czyli rzecz musi dotyczyć osoby skazanej. Żeby z kolei stwierdzić że ktoś został ukarany czyli skazany, musimy mieć prawomocny wyrok. I tu wracamy do art. 42 ust. 3 Konstytucji:
Każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu.
Wracając zatem do nieszczęsnego Kamińskiego - gość jest niewinny, a mimo to został ułaskawiony. Z czego? Nie wiem i raczej nikt nie wie. Wiem natomiast co by się stało gdyby wyrok się uprawomocnił. Straciłby mandat poselski. Zaiste ogromną strata dla Państwa polskiego. Wtedy prezydent by go ułaskawił i wszystko by się działo zgodnie z prawem.