Wyświetl pojedynczy post
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.11.2015, 15:23
Ja tylko nie rozumiem, dlaczego Wisła Kraków nie jest otwarta na sponsora koszulkowego (z tyłu koszulki pod numerkiem) wiadomo, że nikt nie zapłaci za to 2 czy 3 mln zł, ale jeśli klub zarobiłby na tym kwotę rzędu 400-500 tys. zł za sezon to dlaczego nie?
Jestem przeciwny robieniu z koszulek piłkarskich bilbordów reklamowych na wzór trykotów kolarskich ale 1 sponsor w centralnym miejscu i jeden pod numerem wg. mnie nie koliduje z niczym, a jedynie zasila budżet klubu.

Rozmawiamy tu o ogólnej sytuacji sportowo-finansowej klubu. Chciałbym zwrócić uwagę jak ważni dziś mogą być kibice. Weźmy pod uwagę zbliżający się mecz z sąsiadką.
Jeśli sprzedaż biletów utrzyma się na obecnym poziomie to zakręcimy się w okolicach kompletu. Pojemność stadionu na ten mecz to 27 332 miejsc.
Licząc średnią cenę biletu 35zł zysk z biletów wyniesie ponad 950 tys zł. Po odliczeniu kosztów wynajmu stadionu i ochrony na to spotkanie, klub zarobi ,,na czysto" pewnie kwotę w granicach 800 tys. zł.
Wszyscy zwracają uwagę ile klub zarobi ale popatrzmy na to z innej strony-ile klub traci w ciągu sezonu.
Spotkań na własnym obiekcie w nowej formule rozgrywek jest od 18 do 19. (15 spotkań w fazie zasadniczej+3-4 w finałowej) Biorąc pod uwagę frekwencję na poziomie 27 tys. zł w ciągu 18 spotkań klub zarabia około 17 mln zł. z biletów minus koszta wynajmu i opłacenia ochrony. W obecnej sytuacji przy średniej frekwencji powiedzmy na poziomie 12 tys. zysk ten wynosi około 7,5 mln minus koszta wynajmu stadionu ect.

Bardzo dobre jest pozyskiwanie przez nasz klub coraz większej liczby patronów i partnerów, bo to przyczynia się do budowy całej siatki sponsorskiej, oby tylko jak najszybciej udało się znaleźć tego najważniejszego sponsora.

Odnośnie ostatnich doniesień to nie napawają one optymizmem, ale trzeba sobie otwarcie powiedzieć, że ostatnią rzeczą jaką chciałby zrobić Cupiał będzie podjęcie decyzji o upadłości (to spowoduje, że nie odzyska choćby części zainwestowanych środków finansowych).
Odpowiedz cytując