Pozwolę sobie dodać 3 grosze od siebie. Po pierwsze primo - kto miałby decydować i na podstawie czego że ta czy tamta rodzina jest patologiczna

?
Kiedyś byłem na placu zabaw z synkiem - plac był przy szkolnym boisku na którym chłopcy tak na oko 7-8 lat haratali w gałe a między nimi stary chłop biegał, dopingował i potykał sie o własne nogi - w końcu wyrżnął takiego orła że chłopakom sie grać odechciało. Po zejściu z boiska podeszli do kobiety siedzącej na jakiejś huśtawce (milfem bym jej nie nazwał) rozmawiali o czymś wszyscy a jak przechodzili obok mnie to zagadali coś że synek fajny itd. poczułem wtedy woń ambrozji - zarówno stary piłkarz jak i jego nie-milf byli najebani. Po powrocie z placu zabaw opowiedziałem o tym żonie a ona pyta czemu na pały nie zadzwoniłem... bo co

że pijani byli

? Czyli to MY - ludzie mamy decydować o tym czy dana rodzina sie kwalifikuje na interwencje pał

?
Głośne ostatnio w mediach są przypadki kiedy powołane do tego służby jak opieka społeczna, sądy rodzinne itd.nie potrafiły albo nie chciały podjąć interwencji gdzie wiadomo było że w rodzinie coś szwankuje poważnie - np. chłopaczek w szkle płakał że nikt go nie kocha itd. pedagog zgłosiła sprawę do sądu a ten orzekł że wszystko ok bo mu rodzice zapewniają ubranie i kanapki do szkoły dają no i sie w końcu chłopaczek powiesił tak mu kanapki ojczyma smakowały...
Albo ta sprawa ze stolycy - kobita dwójke dzieci miała i przez jakieś znajomości z marginesem ani ona ani dzieci już nie ma wśród żywych - była patologia? wg mnie tak skoro matka sie z patologią zadawała...
Znajoma ma dwójke dzieci z trzecim w ciążyi - każde z innym facetem... patologia? wg mnie tak ale te dzieciaki zadbane, do szkoły chodzą b. dobrze sie uczą...
Podsumowując: z tą patologią to różnie bywa i nie tutaj moim zdaniem tkwi problem - rozdawnictwo kasy za darmo to jest ....a zło! łatwa kasa deprawuje nawet świętych... lepiej by te 500 zł dali na dopłate do żłobka albo przedszkola bo jak takie udogodnienie dla pracujących rodziców kosztuje najtaniej 900 zł no tosz ....a mać! tutaj kase pchać a nie rozdawać za darmo!
Amen