Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.11.2015, 12:56
Cytat:
AD. 1. Czyli Twoim zdaniem PIS nie bedzie w stanie zrealizowac swojego programu socjalnego. No chyba, ze pojdziemy droga laburzystow w UK i bedziemy zwiekszac nasz dlug publiczny. Tu sie zgodze oczywiscie.
Ponieważ zapomniałeś od czego rozpoczęła się nasza dyskusja dlatego pozwolę sobie przypomnieć: jako argumentu na poparcie tezy że nie należy w Polsce wypłacać zasiłków na dzieci ("płacić patologi" jak to byłeś uprzejmy ująć) użyłeś poniższego argumentu:
"Myslisz, ze jakby w UK mieli proporcjonalny deficyt do naszego to by 500 funtow na kolejne dziecko jeszcze dawali?"
Jeśli pytasz teraz o moje zdanie to jest ono takie że poległeś na całej linii. Nie dość że postawiłeś błędną tezę, to jeszcze poparłeś ją argumentem który jest nieprawdziwy.
Cytat:
AD. 2. Czyli Twoim zdaniem w Polsce za czasow PO(!) zyje sie podobnie jak w UK bo deficyt jest na podobnym poziomie?
"Deficytu" jako argumentu mającego dowodzić powodu dla którego nie należy "płacić patologi" (to Twoje definiowanie problemu) użyłeś Ty nie ja. Ja natomiast zwróciłem uwagę że, w kontekście analizowanego problemu, parametr ten jest bezsensowny.
Cytat:
AD. 3. Co do slow Osborna. Moze nie dali rady zredukowac deficytu do poziomu zerowego ale przez te 5 lat za rzadow konserwatystow "zjechali" z ponad 10 procentowego deficytu laburzystow do okolo 4 procent. Teraz maja nastepne 5 lat wiec poczekalbym z osadami na wyrost.
Jeśli byłbym złośliwy to powiedziałbym że dopiero po pięciu latach (choć i to nie jest prawdą, bo deficyt w 2015 będzie pewnie wyższy niż zakładany) zaczynają powoli dochodzić do średniego poziomu deficytu który mieliśmy w UK za rządów Blair i Browna. W 2010 też mieli pięć lat, na koniec 2015 miało być zero a ledwo dobijają do piątki. Ale co tam, jeśli kto chce wierzyć w "zielone wyspy" niech sobie wierzy...
Cytat:
AD. 4. Sprawdzilem. Za konserwatystow dlug publiczny wzrosl z poziomu 78-79% do poziomu 90%, 11 procent. Dla przykladu za laburzystow wzrosl z poziomu 49% do 78-79%, 30 procent . Czujesz roznice? Dodalbym nawet jeszcze wiecej - co raz wieksze zadluzenie UK jest tylko i wylacznie poklosiem "rozdawnictwa" laburzystow, niczego wiecej. Konserwatysci oczywiscie nie naprawia wszystkiego tj. nie splaca dlugu publicznego w 5 lat, gdyz jest to awykonalne. Tak samo jak trzeba dac czas PISowi, zeby oceniac ich rzady i to czy ogarna burdel po PO, tak samo jak konserwatysci ogarniaja burdel po laburzystach. Jedynie co niepokoi to wlasnie program PISu iscie podobny do tego co prezentowali laburzysci wlasnie.
No to weź sobie teraz ten sam dług nie jako %GDP ale jako wartość nominalną i zobaczysz jaka jest różnica w kwocie długu wygenerowanego przez torysów i labourzystów.
A poza tym, tak sobie myślę że gdybym zatrudnił prezesa, który obieca mi że w ciągu pięciu lat doprowadzi firmę do tego że zamiast straty będzie wychodzić na zero, po czym po pięciu latach dyrektor przychodzi i mówi że firma co prawda dalej jest na minusie, ale strata się zmniejsza, to chyba zabiłbym go śmiechem.
Jeśli chodzi o podobieństwo programów to, biorąc pod uwagę fakt że torysi kontynuują dopłaty do dzieci, nie sposób nie zauważyć że z tego punktu widzenia, pomysł PiS jest zbieżny z praktyką torysów raczej niż labourzystów.
Cytat:
PS. Cala dyspute zaczales cytujac moj wpis na temat poziomu deficytu i tego czy angole by dawali dodatkowe 500 funtow na dzieci. No wiec obwieszczam wszem i obec, co zreszta juz wczesniej napisalem, angole za konserwatystow znacznie ograniczyli rozne doplaty/dodatki/zasilki, nie mowiac juz o tym, zeby dawali jakies nowe jak to chce zrobic PIS. Efekt? Patrz pkt 3
I co, zrezygnowali z dopłat na dzieci? Bo jeśli Twoim zdaniem powinniśmy się na nich wzorować to chyba logiczne że, skoro oni uznają dopłaty za korzystne dla państwa, to PiS-owi nie pozostaje nic innego niż ich wprowadzenie.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 06.11.2015 o godz. 13:08.