Wyświetl pojedynczy post
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.11.2015, 03:20
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Ja nie wiem, ale to bez znaczenia - nie powinniśmy bezmyślnie małpować zachodnich wzorców.
Na pewno niektórym te pieniądze się przydadzą, rzecz w tym, że istnieje też grupa patologii. Moja dziewczyna pracowała trochę czasu w sądzie rodzinnym w Tarnowie i opowiadała mi o takich przypadkach. Tacy ludzie tych 500 złotych nie wydadzą na dziecko tylko na alkohol. Jeśli już idziemy w finansowanie dzieci, to powinniśmy się upewnić, że te pieniądze do nich trafią - darmowe posiłki w szkołach, darmowe przedszkola, żłobki lub coś w tym stylu. Pieniądze do ręki to naprawdę najgorsze rozwiązanie, bo nie rozwiązuje żadnych realnych problemów, a niekiedy je tylko pogłębia.
Ty widziałeś kiedyś alkoholika odprowadzającego dziecko do żłobka lub przedszkola?

Jeszcze większa patologia będzie gdy należące się pieniądze zaczną rozporządzać urzędasy. Pobudują jakieś gówniane małpie gaje, wymienią jażyniówki w bidulach czy zorganizują wypad z półkolonią na wystawę rzeźbiarstwa kotliny kłodzkiej.

Być ubogim nie znaczy być z patologi. Darmowe posiłki powinny być dla każdego dzieciaka którego rodzina nie przekracza jakieś tam dochodów, ustawowo. Więc jak najbardziej te 500 zł powinno trafiać do rodziców. Można wprowadzić np. karty chipowe z których kwotę można wydać tylko na artykuły nie wymagające potwierdzenia 18. Oczywiście da się to ominąć, jednak znacznie uprzykrzy życie tym którzy będą chcieli za to się napić.

Zresztą dzieciak bardziej się ucieszy z zabawki niż jakiegoś zjebanego wełnianego swetra z caritasu. A o to w dzieciństwie chodzi, czyli o uśmiech i radosne wspomnienia.

fialo napisał(a):Wyświetl post
Gwoli sprostowania - nie wiem jak w Niemczech. Ale w UK na pewno nie dostaje się żadnej kasy do ręki na dziecko. A już na pewno nie na pierwsze ani nie na drugie.

Więc mirek nie pier.dol.
Nie do ręki tylko przelewem na konto. I nie tylko na pierwsze ale no kolejne również . Podstawa to chyba 20f tygodniowo na pierwsze a na kazde kolejne 13f.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 02.11.2015 o godz. 03:31.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski