ABGwislakABG napisał(a):

1. Szczerze wątpię w te same środki. Chciałbym zaznaczyć, że PiS obecnie będzie rządzić samodzielnie, więc atrybuty władzy mają po swojej stronie. W Twoich ustach brzmi to dość dziwnie, jakbyś był przekonany, że prędzej czy późnij nastąpi jakieś potknięcie, które po skrzętnie wykorzysta.
2. Tak, dobrze zrozumiałeś.
3. Zwiększenie kompetencji Prezydenta przy podobnych zapisach konstytucyjnych odnośnie "współodpowiedzialności" na linii parlament-Prezydent jest bezsensowne i w takim wypadku w myśl punktu 2 zająłbym się dorzynaniem watahy i pozarciem planktonu i przeciagnieciem na swoja strone szabli Grzesia. Jest pare wyjsc - wygrywa Ewka, titanic osiada na dnie. Wraca tw kierownik - moga poczuc dawnego bata. Wg mnie jedno jest pewne - Schettino kandydujac na szefa po ma juz dosyc bycia cieniem tw kierownika, tym bardziej zalosnej kopaczki. Zanim zaatakuja ewentualnie pis sami zrobia sobie wielka krzywde, sami wyciagna brudy jak Gronkowiec - Fokstrot o osmiorniczkach ZDradkowi.
|
1. Jeśli zabrzmiało to defetystycznie to wbrew moim intencjom. Chodziło mi bardziej o uzmysłowienie że czeka nas taka sama jatka jak w 2005-2007. Ale bynajmniej nie należy się tego bać. Trzeba brać wszystko na klatę i "alleluja i do przodu".
Natomiast jeśli chodzi o potknięcia to jestem przekonany że będzie ich cała masa. I to i z jednej i z drugiej strony. Cały sekret polega na tym aby popełnić ich mniej niż przeciwnik. Na szczęście prezes jest w te klocki naprawdę niezły.
2. No to się nareszcie zrozumieliśmy.
3. Jeśli chodzi o ambicję Schettino to pełna zgoda. Ma ostatnią szansę żeby zacząć znaczyć coś w polityce. I po spodziewanej klęsce w PO będzie próbował podczepić się pod PiS. Ile szabel będzie w stanie za sobą pociągnąć, trudno obecnie ocenić. Pewną przesłanką będzie głosowanie w sprawie przewodniczącego klubu PO. Ma wystartować Kopacz i na pewno ktoś od Grzesia (wczoraj mówiło się o Grupińskim, dziś spekuluje się że może to być Neumann). Będą się mogli wtedy policzyć. Intuicyjnie oceniam że kandydat Schetyny dostanie około 40 głosów, z czego jakieś 20 szabel będzie do wyprowadzenia. Jak będzie naprawdę zobaczymy.