Karamazow napisał(a):

Rozumiem że kolega pije do tego fragmentu:
"Zreferuj proszę w takim razie poglądy ekonomiczne "Grzegorza".
Zgodnie z moją wiedzą jest on bowiem takim etatystą że "socjalista" Duda mógłby przy nim uchodzić za ekonomicznego libertarianina."
Moja odpowiedź:
1. Stosowanie argumentów ad personam w dyskusji, którą chce się prowadzić w sposób merytoryczny, jest zawsze porażką. Piszę o tym ponieważ uważam że, pomimo iż nie zgadzamy się w bardzo wielu kwestiach, jesteś osobą z którą można i warto prowadzić rozmowę (w przeciwieństwie do sporej części turbo-niepokornych w stylu wieśniaka czy Incognito "tryb warunkowy" TSW).
2. Pomijając fakt że z całą pewnością nie jestem "wielkim katolikiem" (choć staram się jak mogę), to jakie znaczenie dla oceny stopnia hipokryzji zawartej w wypowiedziach polityków KORWINA ma to, że została zacytowana akurat przeze mnie? Czy Twoim zdaniem powoduje to że przestaje być hipokryzją? Czy znaczy to że wspomniani politycy nie powiedzieli tego co powiedzieli?
3. Rozumiem że zarzucasz mi "oszczerstwo" (z czym się nie zgadzam i do czego odniosę się w punkcie poniżej) przy definiowaniu poglądów ekonomicznych Brauna, ale czy jestem również, Twoim zdaniem, "oszczercą" podając cytaty KORWINOWCÓW? Czy sądzisz że fakt ich zacytowania akurat przeze mnie znosi z tych wypowiedzi odium śmieszności? Bo jeśli tak to, moim zdaniem, mam pełne podstawy aby nazwać Cię "manipulatorem".
4. I w końcu ad rem. Z całym szacunkiem dla Pana Brauna ale jego osoba jest w sensie politycznym na tyle egzotyczna, że moja wiedza na temat jego programu ekonomicznego ogranicza się do oglądnięcia kilku wywiadów z nim (w których pastwił się nad "międzynarodowym kapitałem"), faktu kandydowania z ewidentnie etatystycznej LPR i informacji o wspólnych akcjach z organizacjami w stylu Solidarni 2010 (o których wiem że są mocno etatystyczne). Stąd wniosek który wyciągnąłem na temat jego "etatyzmu". Moim zdaniem dość wyraźnie zaznaczyłem w zacytowanej wypowiedzi że wniosek ten wynika "z mojej wiedzy" na temat poglądów ekonomicznych Pana Brauna, natomiast, w wypadku gdyby było inaczej, proszę rozmówcę o zreferowanie jego poglądów ekonomicznych. Ponieważ nie otrzymałem odpowiedzi założyłem że "moja wiedza" na temat etatyzmu Pana Brauna, jest zgodna z prawdą. Jeśli natomiast dysponujesz innymi informacjami na ten temat będę wdzięczny za sprostowanie. Oczywiście, jeśli nie miałem racji, nie będę miał najmniejszego problemu z tym, aby przyznać że byłem w błędzie. Natomiast zarzucanie mi, w przypadku gdybym się mylił, na tej podstawie "oszczerstwa" wydaje się być równie ekstrawaganckie jak dzisiejsze rewelacje Lisa o tym że to PiS zorganizował podsłuch u "Sowy", w oparciu o przesłankę że żaden z polityków tej partii nie został nagrany.