Wyświetl pojedynczy post
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.09.2015, 16:50
Dziennikarze Interii (Białoński i Szpyrka) tłumaczą trenera Moskala w obronie przed krytyką (odnoszę wrażenie, że także moją) o ignorowanie młodych zawodników

http://sport.interia.pl/klub-wisla-k...ic,nId,1886237

I z mojej strony drobny komentarz do tej obrony, którą rozumiem i być może nawet częściowo podzielam (nie jest nam w tej chwili potrzebna kolejna zmiana trenera!). Czy Jesteście Panowie pewni, że Kuczak, Marszalik, Żemło są na ten moment gorszymi piłkarzami od Cywki czy Crivellaro? Jeśli tak to po kiego czorta są trzymani w tej drużynie miast iść na wypożyczenie, czy zostać sprzedani aby zrobić miejsce nowym. Jeżeli są tak beznadziejni, że nie można Ich na 45 min. wpuścić na boisko to być może należy przemyśleć sposób naboru i szkolenia, skoro z drużyn młodzieżowych wychodzą nieudacznicy, jak to Panowie sugerujecie w swoim artykule
Idąc dalej Panowie odnoszę wrażenie, że chcieliby, aby młody, wchodzący zawodnik dysponował od razu rutyną Arkadiusza Głowackiego (który również popełnia błędy) sprytem strzeleckim Tomasza Frankowskiego i oglądem sytuacji i dokładnością podań Mirka Szymkowiaka (wrażenie to kształtuje fragment odnoszący się do Tomasza Zająca).Ale do cholery przecież Ci zawodnicy też zanim doszli do swojej maestrii najpierw terminowali wchodząc za szczawia do I drużyn i popełniając w nich masę błędów. Tylko był ktoś kto Im zaufał i na nich postawił!
Panowie przywołujecie jako przykład postawienia na młodych mecz pucharowy z Ruchem, ale na Boga, jak możecie jako przykład juniora (przeciwstawiając Go jak rozumiem wymienionym wcześniej trzem juniorom) podawać Michała Czekaja, który ma już 23 lata!! Niestety z całym szacunkiem dla Niego, bo Wiślak i fajny Gość, ale zniszczyły Go kontuzje i wg mnie stracił już nieco możliwości rozwoju swojego talentu (mam nadzieję, że udowodni, że się mylę, bo jak każdemu Wiślakowi czy Człowiekowi dobrze Mu życzę).

I na koniec - sam bronię trenera Moskala, bo widzę postęp i pomysł w grze ofensywnej pomimo ubytku kluczowego zawodnika jakim był Semir Stilić (vel Stirlitz), ale trudno nie dostrzec takich mankamentów, jak brak wyćwiczonych schematów przy stałych fragmentach gry, czy też brak respektu (vel moresu) wobec trenera u zawodników. Inaczej jak mogłoby dojść do sytuacji, że do strzelania rzutu karnego podchodzi zawodnik do tego nie wyznaczony W takiej sytuacji obaj zawodnicy (zarówno Crivellaro, jak i Burliga, który ponoć był wyznaczony) powinni ponieść konsekwencje finansowe swojego postępowania!
Odpowiedz cytując