Wyświetl pojedynczy post
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.08.2015, 14:32
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
1. Nie zgadzam się ze sposobem rozumowania zakładającym że sondaże robione są "na zamówienie". Jakość sondaży pozostawia bardzo wiele do życzenia, ale nie znaczy to, moim zdaniem, że robiąc sondaż z góry celuje się w określony wynik (z zastrzeżeniem że kilka ośrodków, np: CBOS czy Estymator, bardzo mocno pracują na to aby sądzić inaczej, zakładam że w ich wypadku mamy jednak do czynienia z brakiem odpowiednich umiejętności, a nie z brakiem uczciwości).
2. Sakiewiczyzm. Moim zdaniem fantasmagorie.
3. Moim zdaniem to że najnowsze sondaże wskazują na 20% przewagę PiS wynika przede wszystkim z okresu wakacyjnego (na wakacje jeździ więcej lemingów niż moherów). Realna przewaga PiS to 10-15% i będzie to widać już w badaniach wrześniowych (a wtedy zacznie się od razu kampania prasowa o"odwracaniu się tendencji sondażowych").
4. Większa ilość ugrupowań w Sejmie będzie akurat działać na korzyść PiS, zwiększając jego zdolność koalicyjną.
5. Czy nie zauważasz odwrotnej korelacji pomiędzy wynikiem PO a wynikiem komuchów? Od PO zaczyna odpływać część elektoratu który wcześniej głosował na SLD i teraz z powrotem "wraca do korzeni". Tendencja jak najbardziej pozytywna.
6. Jeśli chodzi o to "związanie z PiS" to pewnie niejeden na tym forum by zaprotestował ...
ad1 W takim razie wskaż sondażownię wartą zaufania , ja takiej nie widzę , CBOS czy MB z wsi24 są " poza zasięgiem" estymator lisi dużo nie odbiega, ibris ? tns ? , jestem przekonany że sondaże są robione na zamówienie, sterują opinia publiczną , zobacz wokół siebie kto kojarzy rycha swetru , toz to żart z tym 5-7 %
ad2 może , nie będę się sprzeczał ale nie wiążę tego z Sakiewiczem , dużo dało do myślenia zachowanie bulastego na wieczorze wyborczym i gratulacje putina grubo przed oficjalnymi wynikami , pamiętasz Kaczyńskiego który o 24.00 miał trzy punkty nad komorem a rano minus 3 ?wiem wiem , tłumaczyli , duże miasta , małe itp ble ble ble

ad3 realna przewaga Pis jest dużo większa niż 20 % , i nie ma to nic wspólnego z wakacjami lemingów, widzę to po swoim otoczeniu, jeszcze przed wyborami prezydenckimi daliby się pokrajać za platfusami , teraz chcą głosować na PIS, jeszcze co do wiarygodności sondaży przypomnij sobie Obywatela Piszczyka jak przygotowywał wyniki badania opinii pisząc listy

ad4 i tutaj nie ma zgody, bo niby z kim ma zdolność koalicyjna Pis ? z zsl ? , z komuchami czy z ryszardem swetru ? dlatego od 2-3 tygodni pompują "dodatkowe" ugrupowania" jako przeciwwagę

ad5 można się z tym zgodzić , ale prorokuje że komuchy się nie dostaną , dostaną tak 7,99 %

ad 6 mogą protestować , mówię to w kontekście przynależności do partii teraz czy wcześniej ,nigdy w niej nie byłem ani nie uczestniczyłem w żadnych kampaniach, spokojnie mogę sobie pozwolić na hurraoptymizm chociaż jest to bardziej realizm, Pis wygra i będzie rządził samodzielnie
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 30.08.2015 o godz. 14:43.