Wyświetl pojedynczy post
KapitanRyks
Junior Member

Od: 08.2015

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2015, 14:45
Cytat:
5 ekip to dzielenie przez 5 co dla słabych krajów jak my jest katastrofą. Tak więcej ekip w el. LE to kłopot bo prócz Legii i Lecha widać, że na arenie międzynarodowej polskie ekipy nie są gotowe by osiągać nawet 3 nie mówiąc o 4 rundzie poza pojedynczymi wypadkami.
Tak więc po co iść na hurra jak w ciągu wg. mnie 2-3 lat można zbudować solidne podstawy by nawet 3 ekipy grały w grupach w tym jedna w LM. Popadasz w skrajność. Albo teraz albo za 20 lat. Totalny bezsens. Liczy się plan. Niestety straciliśmy sporo czasu i teraz nie ma co robić rzeczy na hurra.
Dlatego wg. mnie wskakiwanie na 15 miejsce gdzie Lech i tak wiadomo, że nie będzie miał rozstawienia w 3 rundzie LM (a jeszcze najpierw musi Legia i Lech być w TOP2). Jaki to ma sens powiedz mi ?
Żadnego.
Dlatego wg. mnie lepiej skupiać się na kolejnych krokach. Wg. mnie 17 miejsce w tym roku byłoby idealne. Nie dostajemy 5 ekip. Jeseśmy wyżej i mamy idealne miejsce by za rok zaatakować 15 miejsce. Pamiętajmy że ranking jest jakby na rok w przód. Więc jeżeli za rok udałoby się zrobić progres to za dwa lata 2 ekipy w el. LM wg. mnie mają sens bo Legia i przede wszystkim Lech dostają szansę na podbicie rankingu klubowego, a reszta ekip w Polsce może w końcu zacznie dochodzić poziomem i odgrywać jakąś rolę w pucharach. To też szansa na jakieś podbudowanie rankingu, np gdyby Wiśle udało się awansować.
Staram się myśleć, tak by za 2-3 lata mieć solidne podstawy do corocznego posiadania min 2 ekip w grupach w tym jednej w LM a nie na zasadzie byleby już a potem martwy się co będzie, najwyżej spadniemy ale co nasze to nasze przecież byliśmy na 15 miejscu.
Niech Pan się nie obraża, ale Pańskie myślenie jest błędne na przynajmniej kilku poziomach.
Po pierwsze, zakłada Pan, moim zdaniem błędnie, że istnieje jakiś skoordynowany plan, strategia punktowania naszych klubów w EP. Nie ma przecież czegoś takiego. Rozumiem, że Legia czy Lech, w przypadku dobrej gry i zwycięstw, miałyby specjalnie zaprzestac takowych, aby nie wskoczyc na 15. miejscu tylko pozostac na np. 16.
Po drugie, 15 miejsce teraz czy za trzy lata? Dlaczego nie teraz? Skąd gwarancja, że pozostałe kluby zrobią taki skok i się wzmocnią. To niczym nie poparte założenie. Jest szansa atakowac teraz, to trzeba to zrobic teraz, bo następna może byc znowu za kilka lub kilkanaście lat.
Po trzecie, wejście na 15. miejsce i 5 zespołów, to jest właśnie impuls do rozwoju polskiej piłki, o której Pan mówi.
Po czwarte, jak my nie będziemy mieli 15. miejsca, to będzie miał kto innym i tym samym będzie miał lepszą pozycję od nas w przyszłych sezonach.
Po piąte, punkty do tego sezonu będą się liczyc 5 lat, więc im lepsza pozycja w tym sezonie, tym lepsza również za dwa, trzy, cztery i pięc lat.
Po szóste, radzę jeszcze raz przeanalizowac sytuację Rumunii sprzed kilku sezonów. Oni się nie obcyndalali tylko od razu w jednym zdobyli ponad 16 p.
Ostatnio edytowane przez KapitanRyks : 28.08.2015 o godz. 14:49.
Odpowiedz cytując