wislak68 napisał(a):

1. Wątpliwości? Nie mam żadnych. Walnąłeś babola i próbujesz odwracać kota ogonem.
2. Dlaczego zatem impuls popytowy działa w gospodarkach o zbliżonej strukturze GDP (przynajmniej jeśli chodzi o udział budżetu) a akurat w Polsce ma nie zadziałać? Dlaczego zadziałał na Węgrzech (zbliżona struktura i wielkość GDP) a u nas ma nie zadziałać? Dlaczego w końcu zadziałał w 2007 i 2008 roku, gdy rząd PiS obniżył wielkość składek na ubezpieczenia społeczne, kierując tę kasę do kieszeni obywateli? Mam wrażenie że jesteśmy blisko starej dobrej marksistowskiej zasady (przypisywanej Trockiemu): jeśli fakty nie pasują do teorii to tym gorzej dla faktów...
3. Jeśli chodzi o VAT to w krajach Zachodnich (a dokładniej zachodnioeuropejskich) jest na poziomie zbliżonym do stawki polskiej. Jeśli chodzi o "pompowanie środków w gospodarkę" to skąd pomysł by miały one trafiać do spółek? Póki co mówimy o bardzo prostym mechaniźmie wzmacniania popytu. Kwestia kierowania strumienia pieniądza do spółek to już zupełnie inny (bardziej skomplikowany) problem który określa się jako: politykę przemysłową. Ale to już zupełnie inna historia...
|
1. Dobrze, żyj dalej w tym świecie, gdzie ich gloryfikuje.
2. Gloryfikowanie tych skurvysynów, Trocki - prosto z mostu, bez elegancji - nie przypierdalaj mi łatki czerwonego czy lewaka. Nie toleruje tego - tak na przyszłość. A wielce się dziwisz, że nie pisowcy mają Cię w dupie jak po kilku wymianach zdań już wciskasz mi do ryja coś, czego nie powiedziałem jak i komuszego myślenia. Może sam lubisz ten "sektor" polityczny? Podobny "pocisk" jak towarzysz Miller, teraz Marks&Trocki?
EDIT: Jednak babola walnąłeś Ty. Czytanie DO KOŃCA:
Cytat:
|
Przyznasz, iż wymienione przez Ciebie przypadki takowe nie były?
|
Część tzw. merytoryczna - masz te swoje Węgry
http://m.money.pl/wiadomosci/artykul...0,1851331.html
Słowo klucz - eksperci PiS
Dla rozszerzenia zadania domowego, boś zuch i pilny uczeń - sprawdź aktywność węgierskich firm w Polsce. Jak myślisz, które zagraniczne firmy wówczas będą miały najbardziej ulgowo? I tutaj zmierzamy do punktu nr 3:
3. Przepraszam, ale chcesz w końcu dać zarobić polskim nowo powstałym spółkom, przedsiębiorcom czy wzmacniać popyt na zachodnie brandy? Co do stawek- częściowo tylko odrobiłeś lekcje. Teraz jeszcze pensje i siła nabywcza pieniądza i jesteśmy w domu.