|
Oczywiście to bardzo optymistyczne założenie, ale... jeżeli oba rewanżowe mecze Lech i Legia wygrają Polska będzie miała 20,750 p. Przy następnym założeniu, że Rumunia odpadnie z rozgrywek (co jest dośc prawdopodobne, bo Steaua praktycznie odpadła, a AZ wystarczy 1:0 u siebie, aby przejśc Astrę), to Polsce będzie potrzebne 9 zwycięstw w fazie zasadniczej, aby wyprzedzic Rumunię. Czy to możliwe? Legia w zeszłym roku zdobyła sama pięc zwycięstw. Legia z Wisłą w sezonie 2011/12 7,5 zwycięstwa (właściwie 6 zwycięstw i trzy remisy). Myślę więc, że to realne, ale dośc trudne i zalezy od losowania grup i czy Lech i Legia z nich wyjdą i jak się zaprezentują później.
Oczywiście pozostają jeszcze Austria, Cypr i Chorwacja. Jest dobrze jeśli:
AUSTRIA
Rapid prawdopodobnie będzie grał w fazie grupowej LE.
Altach przegrał u siebie z Portugalczykami 1:0 - zakładam, że odpadnie.
Salzburg przegrał na wyjeździe z Dynamo Mińsk - zakładam, że odpadnie.
Austria startowała z pięcioma drużynami.
Nawet jeśli wygrają w rewanżach wszystkie mecze to będą mieli 23,300 p., czyli będą potrzbowac 4 zwycięstwa i jeden remis, aby wyprzedzic Rumunów i nas jezeli pójdzie tak dobrze jak pisałem wyżej.
CHORWACJA - największy dla nas rywal moim zdaniem
D. Zagrzeb juz jest moim zdaniem w LM.
Hajduk musi odrobic jednobramkową stratę z Leberca.
Chorwacja dostanie już na starcie LM 1 p. do rankingu i zakładam nieoptymistycznie dla nas, że wygraja mecze rewanżowe, czyli następne 0,5. Będą więc mieli 23,650, czyli potrzebowac będą 3 zwycięstw w dwa zespoły.
Trzymajmy kciuku, żeby Hajduk odpadł, a Dynamo grało słabo w LM. Myślę, że tam o trzy zwycięstwa im będzie trudno, więc wszystko rozstrzygnie się w rewanżu Hajduk-Liberec.
CYPR
Został już im tylko APOEL i to nie wiadomo czy Astana nie zrobi niespodzianki, ale nawet jeśli APOEL wygra rywalizację, to Cypr będzie miał 22,800 p. Będzie więc APOEL musiał wygrac 5 spotkań w LM, aby wyprzedzic Rumunię, ewentualnie wyjśc z grupy w LM., co raz mu się udało, ale to już nie ten APOEL.
Jest więc szansa na 15 miejsce w tym sezonie. Przyznam, że niewielka, bo Lech i Legia muszą powtórzyc świetny poprzedni sezon Legii.
Ostatnio edytowane przez KapitanRyks : 21.08.2015 o godz. 13:20.
|