Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.08.2015, 17:10
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
1. Twój wybór.
2. Owszem. Gdy budżet stanowi 40% GDP o konsensusie nie może być mowy. Co nie znaczy, że w swoich rozważaniach go zakładam.
3. Chodziło mi generalnie o tzw. "przyparcie do muru". Sam gdybyś zadał mi takie pytanie po takiej "dyspucie" i wzajemnych "mizianiach" uznałbym, iż każda odpowiedź by Cię satysfakcjonowała, ponieważ mógłbym tylko wymyślać "kontrę" oraz kolejne "mizianki" z repertuaru.
4. I tutaj wracamy do myślenia propolskiego, nastawionego wyłącznie na korzyść obywateli. Przyznasz, iż wymienione przez Ciebie przypadki takowe nie były?
ad1. To akurat wiem. Chciałbym się jednak dowiedzieć czy w podobnej sytuacji przypiąłby do ściany trofeum twórca koncepcji "trofeizmu". Powiedzmy że chciałem sięgnąć do źródła.
ad2. Nadal nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie dlaczego nie można spodziewać się efektu popytowego w gospodarce w której 40% GDP pochodzi z wydatków budżetowych A tu nowa zagwozdka: dlaczego nie może być mowy o konsensusie w gospodarce gdzie budżet stanowi 40% GDP? Słysząc taką opinię bardzo by się zdziwili w Szwecji czy Austrii (żeby brać przykłady pierwsze z brzegu) o USA nie wspominając.
3. No to mnie zaskoczyłeś. Do do tej pory przekonany byłem że dyskutując przedstawia się swoje zdanie a nie odpowiedzi które "satysfakcjonują" dyskutanta.
4. Były dokładnie tak samo "pozytywistyczne" jak "pozytywistyczne" było działanie Jaruzelskiego, Kiszczaka czy, żeby sięgnąć dalej, Wielopolskiego i Branickiego.