Wyświetl pojedynczy post
art
Senior Member

Od: 11.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2015, 10:25
Postanowiłem przeanalizować terminarz Moskala, Zielińskiego i Michniewicza od momentu ich zatrudnienia. Wszyscy w podobnym terminie przyszli do nowych klubów. Z Cracovii robi się kandydata do top3 i pieje nad ich systemem gry. O Pogoni ciągle słyszy się jaki to mocny zespól tam się tworzy czy już nawet jest. Wisła ciągle typowana do spadku i generalnie upadku.

Sam jestem za pozostawieniem Moskala i danie mu szansy czyli w końcu seria spotkań z słabszymi drużynami które potwierdza tezę, że jednak spinamy się tylko na topowe spotkania i kiedy ktoś gra z Nami w piłkę. Czy jednak Moskal wyciągnie wnioski, pokaże, że zna się na ustawianiu zespołu i zapunktujemy solidnie w kolejnych kolejkach co pozwoli nabrać wiary w siebie i rozpędu tej drużynie.

Na forum są dwie opcje i chyba żadna z stron nie przekona tej drugiej czy jest dobrym czy złym trenerem. Dlatego postanowiłem sprawdzić jak wygląda sprawa terminarza. Sam odnosiłem wrażenie, że mieliśmy więkoszość trudnych spotkań. Zaciekawiło mnie porównanie do pozostałych dwóch drużyn o których mówi się, że zmiana trenera dobrze im zrobiła.

Czerwone to mecze z Lechia, Lechem i derby.
Zielone to spotkania z grupa mistrzowską z sezonu 2014/2015.
Żółte to spotkania z grupa spadkową z sezonu 2014/2015 i leszczami w PP jeśli występują.

Terminarz Wisły to armagedon. Martwi tylko 0.8 punkt na mecz z drużynami w Naszym zasięgu czy na Naszym poziomie teoretycznie. Można rozpatrywać brak formy Stilica w Maju, czy ciągłą rotacje w drugiej linii. Postanowiłem jednak skupić się tylko na suchych liczbach.

Cracovia łatwo, lekko i przyjemnie.

Pogon wcale nie wygląda AŻ tak bajecznie w porównaniu do Wisły jeśli chodzi o suche liczby.

15 kolejek to połowa sezonu już i faktycznie możemy znaleźć się w sytuacji, że nie uratujemy tego sezonu. Pytanie o co my w ogóle gramy w tym roku?

Jeśli spojrzeć na spotkania wszystkich drużyn do 15 kolejki to Cracovia w końcu trafia na trudniejsze mecze. Pogoń, a szczególnie Wisła dostają trochę wytchnienia. I to okres przed druga przerwą na reprezentacje powinien być faktycznym momentem podsumowania pracy trenerów.

Zmiana Moskala w tym momencie wydaje się kiepskim pomysłem. Nowy trener przez kilka kolejnych kolejek będzie miał handicap w postaci terminarza i okresu ochronnego. Pytanie co później? Jeśli potwierdzi się schemat powtarzany od kilku sezonów w Wiśle to kolejne potknięcia doprowadzą do tematu zmiany trenera.... Który to już będzie do opłacania? 3? 4? 5? A napastnik ciągle jeden i coraz starszy.