Wyświetl pojedynczy post
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.08.2015, 10:44
Cytat:
2. Uprzejmie zwracam uwagę że wybrałeś opcję która funkcjonuje obecnie
Uprzejmie zwracam uwagę, że obecnie każdy przymusowo pod groźbą kary sądowej jest obowiązany partycypować w systemie obowiązkowych ubezpieczeń społecznych. Chyba musiałeś zauważyć, że docelowo chciałbym aby nikt nie musiał tego robić. Czy to jest ta sama opcja? Nie sądzę.

Cytat:
Dodam jeszcze że jest ona nierealna. Ze względu na wzrastającą kwotę wymaganych dotacji do systemu emerytalnego (dłuższy okres życia, spadająca liczba osób opłacających składki) w przeciągu kilku następnych lat kwoty wymagane do utrzymania systemu ZUS przed budżet wzrosłyby do takich rozmiarów, że aby go utrzymać, musielibyśmy zlikwidować wojsko, policję, sądy itp.
Po pierwsze, niegrzecznie jest nie zauważyć, że pojawi się również stopniowy spadek liczby emerytów i rencistów, a zatem wydatki będą coraz mniejsze.

Dlaczego likwidować wojsko, policje, sądy a nie szukać oszczędności w wydatkach biurokracji? Same pensje urzędników kosztują nas rocznie ok 70 mld zł, same trzynaste pensje to kilka mld. w 2014 roku inwestycje budowlane i zakupy dla urzędów to koszt 8 mld złotych. Nie mówię, że trzeba przejąc całe te fundusze ale te wydatki nie są strategiczne z punktu widzenia państwa.
W Honkgonu wydatki publiczne są rzędu 20% PKB. Wiesz ile jest u nas? Państwo ma pieniądze, problem jest taki, że wydaje je w sposób mało przemyślany.
To jest mój pomysł, oczywiście słowo "pomysł" jest tutaj kluczowe. Nie jestem osobą na tyle kompetentną, aby opracowywać wielki plan i podpierać go szczegółowymi wyliczeniami bo nie moja to branża.

ad. 4
Czekam.