Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.08.2015, 14:38
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
Moja propozycja jest taka, by częściowo te emerytury pokrywali ludzie uwolnieni od systemu zus-owskiego a częściowo niech będą pokryte przez dochody z prywatyzacji mienia ZUS-owskiego (gdy zostaną już tylko Ci, którym trzeba płacić a nie będzie tych, którzy dalej opłacają składki, wtedy wszystkie budynki ZUS-u i mienie tego molocha będzie po prostu zbędne i wystarczy dobra baza danych i system wypłacania świadczeń)

Coby dyskusja nie była jałowa i nie sprowadzała się do przesłuchania nas, zapytam - jakie Ty widzisz rozwiązanie dla problemu bankruta jakim jest ZUS i dla problemu emerytur? Oraz czy PAD i rząd PiS podejmie problematykę tego problemu?
Dzięki za odpowiedź. Moje uwagi:
1. "Moja propozycja jest taka, by częściowo te emerytury pokrywali ludzie uwolnieni od systemu zus-owskiego". Mam nadzieję że sam zauważasz logiczną sprzeczność tej wypowiedzi. Jeśli nie to tłumaczę: jeśli "ludzie uwolnieni od systemu zus-owskiego" mają pokrywać koszty emerytur to znaczy że wcale nie są "uwolnieni".
2. "a częściowo niech będą pokryte przez dochody z prywatyzacji mienia ZUS-owskiego" To teraz sprawdź sobie ile warte jest "mienie" ZUS i jak wielkie są zobowiązania z tytułu emerytur. Dla ułatwienia: gdyby "mienie" ZUS pokrywało te zobowiązania ( chociażby ich niewielką część) to już dawno proponowana przez Ciebie operacja zostałaby przeprowadzona.
3. "czy PAD i rząd PiS podejmie problematykę tego problemu" Nie czuję się upoważniony do tego aby wypowiadać się za PAD czy PiS ale chyba nie będzie nadużyciem gdy napiszę że każdy rząd (jakikolwiek by on nie był) będzie musiał "podjąć problematykę tego problemu".
4. "jakie Ty widzisz rozwiązanie dla problemu bankruta jakim jest ZUS" Powiedzmy że na chwilę obecną chciałbym się dowiedzieć jak "rozwiązanie problematyki tego problemu" widzą osoby które deklarują się na tym forum jako "gospodarczy liberałowie".
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.08.2015 o godz. 14:45.